PressClipping

/PressClipping

About PressClipping

This author has not yet filled in any details.
So far PressClipping has created 749 blog entries.
3 10, 2018

Тркалезна маса со Чивнинг стипендисти од регионот

By | 2018-10-03T12:50:29+00:00 03/10/2018|Образование|

Асоцијацијата на Чивнинг Стипендисти во Македонија (МЦАА) со поддршка од Програмскиот Фонд за Чивнинг Алумни (CAFF) организира Тркалезна маса со Чивнинг стипендисти од регионот (Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Црна Гора и Бугарија) со фокус на перспективите за Западен Балкан по Лондонскиот Самит. - Датум: 6ти Октомври - Време: 10:00 - Локација: Национална Универзитетска Библиотека св.Климент Охридски Во склоп на настанот насловен "Western Balkans beyond the London Summit" ќе има д [...]

24 09, 2018

Мобилна апликација за комуникација со општина Карпош

By | 2018-09-25T11:34:37+00:00 24/09/2018|Информатичка технологија, Македонија|

Општина Карпош ќе биде меѓу единствените локални самоуправи која ќе има мобилна апликација, достапна за корисниците на IOS и Android, за пријавување на проблеми, давање на препораки и идејни решенија на територија на Карпош. Апликацијата ќе биде достапна од октомври, а е подготвена од страна на организацијата Блинк 42 – 21 чии претставници денеска одржаа презентација за функционирање на апликацијата, пред претседателот на Совет, Андреј Манолев, како и пред дел од членовите на Советот. На овој н [...]

14 09, 2018

Првиот TEDxSkopjeSalon – Каква е иднината на транспортот?

By | 2018-09-14T11:12:25+00:00 14/09/2018|Економија, Информатичка технологија|

Зголемената популација во големите градови е еден од предизвиците на процесите на планирање и управување на градовите. Несомнено, еден од најзначајните предизвиците во таканаречените “мега градови” е транспортот, предизвик кој придонесува до значителни штети кои водат кон здравствени проблеми и недостаток на економски развој. Дополнително, во последните години, во Македонија се забележува раст во потрошувачката енергија од транспорт, од 24% во 2012 на 32,5% во 2015 година, од кој најдоминантен [...]

14 09, 2018

Скопје Европска престолнина на културата 2028

By | 2018-09-14T08:14:11+00:00 14/09/2018|Култура|

- Оваа апликација е доказ за нашите заложби за европски модерен град, каде што вистинските културни вредности ќе бидат на највисоко ниво. Сите активности на Градот во културата (како што е реновирањето на Универзална сала) ќе бидат насочени кон целта Скопје во 2028 да биде европска престолнина на културата.- истакна Шилегов. Тој додаде дека да се биде европска престолнина на културата, не значи само реализирање на богата програма на настани, туку и освојување и оживување на нови културни просто [...]

14 09, 2018

ГРАЃАНИ – НАВРЕМЕ РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СИСТЕМОТ Е-ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК

By | 2018-09-14T11:16:03+00:00 14/09/2018|Економија|

За да може УЈП да ја достави пополнетата Годишна даночна пријава на увид на граѓаните преку системот e-pdd.ujp.gov.mk, како и за да можат граѓаните да ја исполнат својата законска обврска - да ја потврдат точноста или да ги коригираат податоците од пополнетата Годишна даночна пријава преку системот e-pdd.ujp.gov.mk најдоцна до 31 мај 2019 година, потребно е навреме да се регистрираат на системот е-Персонален данок e-pdd.ujp.gov.mk Обврска за регистрација во системот е-Персонален данок има секое [...]

25 12, 2017

Еден тон, за насмевки милион

By | 2017-12-25T10:34:14+00:00 25/12/2017|Македонија|

Од недела, 24 декември, Македонската Филхармонија, како општествено одговорна институција, со поддршка на МРДНИ СО ПРСТ започнува серија мали новогодишни концерти под името „Еден тон, за насмевки милион“ во неколку домови за стари лица и домови за деца без родители, со цел музиката дополнително да придонесе за новогодишниот дух и расположение во овие домови.           „Еден тон, за насмевки милион“ е прва активност од овој тип на Македонската Филхармонија, која ќе им овозможи на жителите на спом [...]

25 12, 2017

Новогодишни пакетчиња од срце

By | 2017-12-25T10:28:56+00:00 25/12/2017|Македонија|

Од недела, 24 декември до вторник 26 декември, купувачите во најголемите маркети на Тинекс и Веро ќе можат да донираат подароци за новогодишни пакетчиња и да се вклучат во големата акција на Здружението „Љубезност“ со поддршка на Мрдни со прст, чија цел е повеќе од 2.000 „Новогодишни пакетчиња од срце“ да стигнат до децата од социјално загрозени семејства.  Купувачите во Веро Тафталиџе,  Веро Џамбо, Тинекс Раде Кончар или Тинекс Ѓорче Петров, во недела, понеделник или вторник (24, 25 или 26 деке [...]

27 06, 2017

„Иван се враќа дома“ ќе донесе три грандиозни театарски спектакли

By | 2017-06-27T22:11:34+00:00 27/06/2017|Култура|

Проектот „Иван се враќа дома“ е прв домашен фестивал на претстави од македонскиот театарски режисер Иван Поповски, кој повеќе од 25 години живее и работи во руската престолнина Москва. Од 16 до 23 септември македонската публика за првпат ќе може да ги види неговите руски претстави „Алиса зад огледалото“ (возраст 7+), „Отровната туника“ (возраст 16+) и „Сон на летната ноќ“ (возраст 12+). Претставите што ќе бидат прикажани на фестивалот се со голем формат, со високобуџетни продукции, во кои учеств [...]

20 04, 2017

Нова иновативна терапија за хематолошки малигни болести достапна во Македонија

By | 2017-05-17T12:34:59+00:00 20/04/2017|Здравство|

Нова надеж за болните од хематолошки малигни болести во Р. Македонија е пристапот до новиот таргетиран лек GAZYVA® (obitunuzumab), за лекување на најчестиот вид хематолошки малигни болести, хронична лимфоцитна леукемија и релапс/рефракторен не-Хочкинов лимфом. Gazyva (obitunuzumab)  e лек на фармацевтската компанија „Рош“, кој овозможува продолжено вкупно преживување и подобрен квалитет на животот на пациентите со овој тип хематолошки малигни болести. На 19 април, во склоп на Вториот конгрес на [...]

30 03, 2017

Стартап работилница со John Biggs од TechCrunch, во склоп на Codefest во Охрид

By | 2017-05-17T12:35:03+00:00 30/03/2017|Економија|

Ексклузивна работилница за стартап основачи со Џон Бигс, уредник на TechCrunch во САД. Оваа работилница е наменета САМО за основачи на стартапи и има за цел преку практични совети и техники да им помогне на истите, за тоа како да го добијат вниманието на интернационалните медиуми, како стартап кој доаѓа од мал пазар / мала земја. Џон ќе сподели совети, примери и идеи од своето долгогодишно искуство  за работи што можете да ги направите за да се подобрат вашите шанси да го добиете вниманието од г [...]