Банки

/Банки
31 12, 2012

Што Покажа Последното Тестирање на Банкарскиот Сектор

By | 2012-12-31T07:51:45+00:00 31/12/2012|Банки|

Банките потфрлиле на стрес тестот за отпорност во третиот квартал. Што покажува последното тестирање на банкарскиот сектор што го изврши Народната банка. Банките потфрлија на стрес тестот за отпорност во третиот квартал. Последното тестирање на банкарскиот сектор што го изврши Народната банка покажува дека банките имаат послаби резултати во споредба со вториот квартал. Спроведените симулации за тестирање на отпорноста на банкарскиот сектор и на одделни банки во земјава на симулирани шокови, упат [...]

28 12, 2012

Гифт Картичка од Skopje City Mall

By | 2012-12-28T04:43:21+00:00 28/12/2012|Банки, Македонија|

Скопје Сити Мол во соработка со Комерцијална банка АД Скопје подготвија одлично изненадување за сите кои сакаат на едноставен и оригинален начин да ги израдуваат најблиските.[custom_frame_right][/custom_frame_right] Новата гифт картичка или вредносна картичка за подарок на Скопје Сити Мол и Комерцијална банка е првата картичка од ваков вид кај нас. Картичката е наменета за купување исклучиво во трговскиот центар Скопје Сити Мол само на соодветно означени продажни места. За почеток, воведени се 3 [...]

21 12, 2012

Охридска Банка ги Намали Каматите на Станбените Кредити

By | 2012-12-21T12:17:45+00:00 21/12/2012|Банки|

Охридска банка, Societe Generale Group од 12.12.2012 година, изврши намалување на каматните стапки на станбените кредити на 6,2% фиксна каматна стапка за првите три години. Новите каматни стапки се однесуваат за новоодобрените кредити.[custom_frame_right][/custom_frame_right] Дополнително, Охридска банка воведе промотивна акција во наредните три месеци. За сите клиенти кои во периодот до 12.03.2013 г. ќе аплицираат за станбен кредит со кредитно животно осигурување, ќе добијат кредит со 0 % админ [...]

30 11, 2012

Тутунска Банка Наскоро со Нов Газда

By | 2012-11-30T03:18:10+00:00 30/11/2012|Банки|

Тутунска банка наскоро со нов газда. По одлуката на словенечката влада во целост да се приватизира НЛБ првиот човек на Тутунска вели, нема да се промени ништо. Заштедите се сигурни банката ќе продолжи стабилно да работи. Ќе продолжи со исто темпо само со нов газда. Првиот човек на НЛБ тиутунска банка, Ѓорѓи Јанчевски вели дека евентуалната приватизација на централата во Љубљана ќе нема ефект врз работењето. Граѓанските заштеди и депозитите се безбедни. Менаѕхментот смета дека нема да има ниту пр [...]

14 11, 2012

Охридска Банка Трајно Исклучена од Членство во Македонска Берза

By | 2012-11-14T10:13:04+00:00 14/11/2012|Банки, Берза|

[custom_frame_right][/custom_frame_right] Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 73-тата седница трајно и ја одзема дозволата за вршење на услуги со хартии од вредност на Охридска банка АД Охрид – Оддел за работа со хартии од вредност. Одземањето на дозволата за работа, посочуваат од КХВ, е поради донесена Одлука на Управниот и на Надзорниот одбор на Охридска банка АД Охрид со која Одделот за работа со хартии од вредност престанува да врши услуги со хартии од вредност. - Охридска банка АД Охр [...]

14 11, 2012

Каматите на Штедните Влогови Нема да се Оданочуваат

By | 2012-11-14T09:59:42+00:00 14/11/2012|Банки|

Штедните влогови нема да се оданочуваат до влезот на Македонија во Унијата. Оданочувањето на приходите на камати требаше да стартува од 1 јануари следната година, но за да се стимулираат граѓаните и фирмите повеќе да штедат според Министерот Ставрески државата се откажува од 20 милиони евра приход годишно. Штедните влогови нема да се оданочуваат до влезот на Македонија во Европската Унија. Наместо  од  идната година, Владата со нов рок ги стимулира граѓаните и фирмите да го зголемат штедењето, а [...]

6 11, 2012

УНИБанка со позитивни резултати во третиот квартал од 2012 год.

By | 2012-11-06T12:35:25+00:00 06/11/2012|Банки, Економија|

УНИБанка заклучно со третиот квартал од 2012 година оствари успешни резултати во сите сегменти од нејзиното работење. Вкупните нето приходи од банкарски операции забележаа пораст од 3,82% во однос на истиот период лани. Нето каматните приходи во однос на септември 2011 година се зголемени од 302,5 милиони денари на 320,3 милиони денари или за 5,88%. Нето некаматоносните приходи достигнаа ниво од 142,8 милиони денари и го задржаа нивото од септември 2011. Расходите за дејноста се зголемени за 6,5 [...]

5 11, 2012

Халкбанка Отвори Корпоративна Филијала

By | 2012-11-05T04:57:13+00:00 05/11/2012|Банки|

[custom_frame_right][/custom_frame_right] ХАЛКБАНК АД Скопје вчера свечено ја отвори новата корпоративна филијала на банката во Скопје. Според плановите и целите кои Халкбанк ги реализира, следејќи ја својата стратегија континуирано да биде чекор поблиску до своите клиенти, ХАЛКБАНК Скопје ја отвори својата прва корпоративна филијала за ВИП деловни клиенти. Со цел да им служи на клиентите кои имаат потреба од секојдневни банкарски услуги, истовремено бројни активности во деловното работење, отсе [...]

2 11, 2012

Годинава Македонската Економија ќе Стагнира

By | 2012-11-02T05:35:22+00:00 02/11/2012|Банки, Економија|

Годинава македонската економија нема да покаже раст, ќе стагнира, а позабрзан раст може да се очекува дури по 2014 година. За 2013 година се прогнозира умерен раст од 2,6%. Ова го кажуваат најновите макроекономски проекции на Народна банка на Македонија за периодот од 2012 до 2014 година. Во најновата проекција имаме надолна ревизија на проекциите за БДП што ги правевме во јули. Годинава ќе имаме стагнација, односно нула стапка на раст наспроти претходно проектираниот раст од 1% и раст од 2,6% в [...]

31 10, 2012

Квалитетот на Услугите под Лупата на Сворт Рисрч

By | 2012-10-31T01:42:30+00:00 31/10/2012|Автомобили, Банки, Маркети, Телекомуникации|

Агенцијата Свот Рисрч спроведе годишно истражување за квалитетот на услугите. Банките и автосалоните се подобруваат. Телекомуникациските оператори го влошуваат своите услуги, а најголемо унапредување има кај големопродажните вештини на вработените во супер маркетите. Чести се ситуациите кога во некои од супермаркетите, а особено во продавниците за техничка опрема  купувачите не можат да ги лоцираат вработените. До информација тешко доаѓаат дури и кога ќе го најдат продавачот бидејќи тој е обично [...]