Економија

/Економија
23 09, 2014

Почнуваат вработувањата во фабриката на Маркарт во Велес

By | 2014-09-23T14:15:14+00:00 23/09/2014|Економија|

Со одржување на посебен „Ден за вработување“ во сабота на 4 октомври годинава во Велес, групацијата „Маркарт“ ќе го почне процесот на вработување за новата фабрика во индустриската зона Караслари, чие производство треба да стартува кон средината на следната година. Првично ќе се отворат 100 работни места, а во следните пет години ќе се вработат над 500 лица. На „Денот за вработување“ сите заинтересирани ќе можат да се запознаат со „Маркарт“ групацијата и можностите што ги нуди, како и со внатреш [...]

22 09, 2014

Фото: Од утре вака ќе изгледаат 10 евра

By | 2014-09-22T13:58:52+00:00 22/09/2014|Банки, Економија|

Новата банкнота од 10 евра, од утре ќе биде пуштена во оптек. Како и новата банкнота од 5 евра и оваа од 10 евра, ќе содржи неколку подобрувања во заштитата. Холограмот и водениот жиг на банкнотата го прикажуваат портретот на Европа, лик од грчката митологија. Новата банкнота има уште неколку обележја, на кои треба да им ја отежне работата на фалсифиакторите. На рабовите има изразени релјефни линии, кои можат да се почуствуваат со благ допир на прстите. Европската централна банка наведува дека п [...]

4 09, 2014

Агрокор држи 80,57% од Меркатор

By | 2014-09-04T15:06:47+00:00 04/09/2014|Економија|

Откако Агрокор неодамна стана сопственик на 53,12 отсто од акциите на Меркатор, од  1 септември  уделот се зголеми на вкупно 80,75 отсто, пренесува Jutarnji. Тогаш заврши рокот за прифаќање на нови понуди од членовите на конзорциумот Агрокор – за продажба по цена од 86 евра по акција, понудата на Агрокор за купување на преостанатите акции на Меркатор прифатена е од страна на акционерите кои поседуваат 27,63 отсто од акциите. Претседателот на Агрокор, Ивица Тодориќ, изјави дека “заврши најголемат [...]

2 09, 2014

СИСТЕМ ЗА Е-НАБАВКИ: Нов дизајн и мобилна апликација

By | 2014-09-02T13:31:52+00:00 02/09/2014|Економија|

Со напредокот на технологијата Електронскиот систем за јавни набавки, како модерен и современ електронски систем, постојано се надградува и унапредува со цел да им се олесни пристапот на корисниците на системот, информира Бирото за јавни набавки Целта на новиот дизајн, како што наведуваат од Бирото за јавни набавки, е на прегледен начин да се презентираат информациите и да се оптимизира Електронскиот систем за јавни набавки за мобилни корисници кои секојдневно ги користат предностите на паметнит [...]

12 08, 2014

Скопскиот аеродром „Александар Велики“ четврти набрзорастечки во Европа

By | 2014-08-12T13:42:56+00:00 12/08/2014|Авиосообраќај, Економија|

Во првото полугодие низ аеродромот во Скопје поминале 560 илјади патници што е раст од 18,5 проценти... Европското аеродромско трговско тело го класифицира Скопскиот аеродром „Александар велики“ на четвртото место на најбрзорастечки аеродроми на „стариот“ континент во категоријата под 5 милиони патници годишно. Во првото полугодие низ аеродромот во Скопје поминале 560 илјади патници што е раст од 18,5 проценти. Само во јули бројката на патници изнесува 132 илјади што е раст од 17,6 насто во одно [...]

7 08, 2014

Македонски Телеком и Т-Мобиле остануваат лидери на пазарот

By | 2014-08-07T14:31:38+00:00 07/08/2014|Економија|

Македонски Телеком и Т-Мобиле во првата половина од оваа година останаа со водечка позиција на пазарот со удел од 65,4 во фиксната и 46,4 проценти во мобилната телефонија. Како што информираат од компанијата, продолжил трендот на пораст на приходите во интернет и ИПТВ сегментот, а има пад во говорните услуги. Приходите од продажба на ниво на Групација во првото полугодие од 2014 година изнесуваат 5.345 милиони денари што е намалување за 13,5 отсто во споредба со истиот период од минатата година. [...]

1 08, 2014

“ЛУКОИЛ Македонија” повторно прогласена за најдобро претпријатие во Групацијата ОАД ЛУКОИЛ надвор од Русија

By | 2014-08-01T15:46:47+00:00 01/08/2014|Економија|

[custom_frame_center][/custom_frame_center] Групацијата “ЛУКОИЛ” - една од најголемите меѓународни нафтено-гасни компании ја прогласи компанијата “ЛУКОИЛ Македонија” за најдобрa компанија помеѓу своите фирми-ќерки кои оперираат во триесет земји од светот, надвор од Русија. Со решение на раководството на Компанијата “ОАД ЛУКОИЛ”,  ЛУКОИЛ Македонија ДООЕЛ Скопје по втор пат се здоби со признание за „Најдобро претпријатие за 2013 година“. За изминатите 9 години, колку што “ЛУКОИЛ Македонија” постои [...]

31 07, 2014

„Т-мобиле“ со најповолна понуда за „паметни“ билети во јавниот превоз

By | 2014-07-31T14:32:10+00:00 31/07/2014|Економија|

По четири неуспешни обиди на Јавното сообраќајно претпријатие да се воспостави систем на електронска наплта на билети и автоматска локација на автобусите, на последната електронска аукција што се одржала во петокот, компанијата  „Т-мобиле“  во конкуренција со фирмата „Виста“, дала најповолна понуда. Откако ќе помине законскиот рок за поднесување жалби, ќе може и официјално да се објави за која сума избраната компанија ќе го реализира овој проект кој е во функција на модернизација на јавниот прев [...]

27 05, 2014

ДРЕКСЛМАЈЕР Е ОДГОВОРЕН ИНВЕСТИТОР

By | 2014-05-27T15:14:07+00:00 27/05/2014|Економија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Успешна година на Дрекслмајер во Македонија Кавадарци / Македонија, 27 мај 2014 година – По повод одбележувањето на годишнината од отворањето на фабриката Дрекслмајер во Македонија, претставниците на Групацијата Дрекслмајер од Германија, како и на менаџментот на фабриката во Македонија на денешната прес конференција го изразија своето задоволство од успехот и резултатите постигнати во првата година од работењето на фабриката. "Се радуваме, што можеме да ја [...]

27 05, 2014

Земјоделските саеми- можност за отворање нови пазари

By | 2014-05-27T13:13:18+00:00 27/05/2014|Економија, Земјоделство|

Искуствата од големите саеми за храна и кај македонските земјоделци ќе внесат новини што ќе значат посовремено производство и пошироки пазари. Струмичките земјоделци неодамна се запознаа со ваквите мерки, но и со можностите за пристап до средства за развој. Стотина македонски земјоделци се запознаваа со најновите достигнувања кај земјоделската механизација на Меѓународниот саем во Нови Сад. Фармерите велат дека потребни се големи инвестиции во механизација, за да се достигне повисоко ниво на зем [...]