Здравство

/Здравство
28 12, 2012

Здравството ќе се Освежи со 800 Нови Вработувања

By | 2012-12-28T04:37:50+00:00 28/12/2012|Здравство|

800 медицински сестри, лаборанти, медицински техничари, односно среден медицински персонал ќе бидат вработени во 2013 година во Јавните здравствени установи (ЈЗУ). Вработувањата ќе се реализираат на предлог на Министерството за здравство, за што согласност даде Министерството за финансии, а Владата даде одобрување. Како што објасни министерот за здравство Никола Тодоров средниот медицински персонал сериозно недостасува и во моментов се надополнува преку ангажирање на лица со договор или волонтер [...]

24 12, 2012

Фондот за Здравство по Нова Година ќе Работи во Две Смени

By | 2012-12-24T07:08:52+00:00 24/12/2012|Здравство|

Фондот за здравство донесе одлука со која канцелариите на скопската подрачна единица по нова година ќе работат во две смени. Со цел особено на правните лица да им се скрати времето на чекање на шалтерите. Со цел намалување на гужвите во подрачната служба Скопје решивме да се воводе втора смена, но втората смена ќе биде малку специфична имано ќе работиме со таканаречните големи корисници. Значи во втора смена ќе работат шалтери за сметководствени бироа приватните застани установи со којшто ние им [...]

21 12, 2012

Со Ултразвучен Скалпел ќе се Отстрануваат Крајници

By | 2012-12-21T11:55:09+00:00 21/12/2012|Здравство|

Со новиот ултра звучен скалпер безболно ќе се острануваат крајниците кај децата. Вакви апарати кје добијат и детските клиники во Штип, Тетово и во Струмица. Одделот за педијатарска оториноларингологија доби нов апарат ултразвучен скалпел. Овој апарат кје ги олесни процесот на операции на крајници кај деца. Клиниката има 24 часовен мониторинг на оперираните деца, има двајца дежурни лекари специјалисти и тоа е еден огромен придонес. Дневно оперираме по четири деца. Имаме околу 30 деца неделно, реч [...]

19 12, 2012

За Две Недели Стартува Трансплантацијата на Очна Рожница

By | 2012-12-19T10:26:57+00:00 19/12/2012|Здравство|

Македонија станува лидер во регионов за офталмологија, бидејќи во Европската очна болница стручниот тим на д-р Фарук Семиз за две недели ќе стартува со реализација на трансплантација на рожница (кератопластика) што е новина не само за земјава туку и за регионов. Целта е во 2013 година покрај домашните да се привлечат и странски пациенти кои организирано ќе доаѓаат да се лекуваат во Европската очна болница, оти листата на пациенти што чекаат за ваква интервенција е долга. -За да се интензивира со [...]

5 12, 2012

„Тинекс“ Донира Нови Апарати за Стерилизација на Воздухот за Клиниката за Детска Хирургија

By | 2012-12-05T11:19:30+00:00 05/12/2012|Здравство, Маркети|

Клиниката за детска хирургија во Скопје доби нови апарати за стерилизација на воздухот. Донацијата чија вредност е над половина милион  денари ја обезбеди компанијата „Тинекс“ во рамки на платформата за општествена одговорност „Тинекс, ти и јас“. [custom_frame_right][/custom_frame_right] Овие апарати за стерилизација на воздухот се за употреба во медицински установи каде што постои ризик од инфекции. Ќе овозможат соодветно прочистување на воздухот во болничките соби и во другите простории на Кли [...]

28 11, 2012

„Ремедика“ Прва Болница во Македонија со ISO Стандард

By | 2012-11-28T11:45:58+00:00 28/11/2012|Здравство|

Приватната здравствена установа „Ремедика“ е прва сертифицирана општа болница во Македонија што доби сертификат за систем со управување со квалитет ISO 9001:2008.[custom_frame_right][/custom_frame_right] - Овој сертификат претставува верификација од трета страна за исполнување на стандарди кои се од исклучително значење за добро менаџирање и функционирање на една здравствена установа. Toa е основа за одење чекор напред во исполнувањето на останатите стандарди. Oпределба на врвниот менаџмент и си [...]

13 11, 2012

Честите контроли најсилен сојузник во борбата со дијабетесот

By | 2012-11-13T15:29:06+00:00 13/11/2012|Здравство|

Дијабетесот е здравствена состојба која не може да се излекува, но со неа може да се води целосно нормален живот доколку често се вршат прегледи и се консултираат лекарите, порачаа од Сојузот на здруженијата на дијабетичарите (СЗДМ) на денешното одбележување на светскиот ден на оваа болест. Продолжувајќи ја минатогодишната успешна акција "За здравје се потребни двајца", оваа асоцијација од 24 октомври до 8 ноември спроведе ново истражување на репрезентативен примерок од 1.509 лица со дијабетес в [...]

2 11, 2012

Почнува Примената на Здравствената Електронска Картичка

By | 2012-11-02T05:07:04+00:00 02/11/2012|Здравство|

[custom_frame_right][/custom_frame_right] Од денеска почнува практичната примена на здравствената електронска картичка. Осигурениците кои веќе ги имаат добиено новите електронски картички при користење здравствена услуга во установи кои работат со Фондот за здравствено осигурување нема да има потреба да носат сини картони. Досега се дистрибуирани 65.000 здравствени картички на вработени во 1.300 државни и јавни институции и на членови на нивните семејства. Подготвени се и треба да се достават уш [...]

19 10, 2012

Ракот на Грло на Матка е Водечка Причина за Смрт кај Жените

By | 2012-10-19T08:16:39+00:00 19/10/2012|Здравство|

Ракот на грлото на матката е водечка причина за смрт кај жените, од којшто на годишно ниво заболуваат над 290 жени, а умираат околу 47 жени. Малигните заболувања, заедно со кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт во светски рамки и кај нас. Со цел, навремено откривање и соодветно лекување, Министерството за здравство презема континуирани активности за зголемување на свесноста кај населението за потребата од превентивни прегледи и здрави стилови на живеење. Следејќи ги препораките н [...]

8 10, 2012

Цените на Лековите Паѓаат за 70%

By | 2012-10-08T08:15:11+00:00 08/10/2012|Здравство|

Од 15 октомври ќе важат нови, пониски, цени на лековите. До 70 проценти паѓаат цените на 346 лекови. Ќе поевтини терапијата за кардиоваскуларни и респираторни заболувања, цитостатици, хормони и антибиотици. Венефит ќе имаат пациенти со прележан инфаркт кои за неопходниот лек кој не е на позитивната листа досега плаќаа по 1500 денари. Од 15 октомври, кога стапуваат на сила новите цени, ќе се издвојуваат по 996 денари. Само за овој лек годишната заштеда ќе биде околу 400.000 евра. Се намалуваат и [...]