Земјоделство

/Земјоделство
17 10, 2012

Повторно се Бере Памук

By | 2012-10-17T08:26:59+00:00 17/10/2012|Земјоделство|

Некогаш Македонија беше една од ретките земји каде успеваше памукот. Но пред околу 4 децении престана садењето на оваа индустриска култура. Денес во штипскиот регион повторно се бере памук. Памукот повторно се бере во штипскиот регион. По  40 години оваа култура е засадена на 15 хекатри. Сопственикот на полето со памук, Александар Патраклиски вели дека го засадил за сопствени потреби, со што во градот на текстилната индустрија се враќа неговото базно производство. Од причина што памукот е како г [...]

15 10, 2012

Цената ги Одвраќа Заинтересираните за Винарници во Дебарца

By | 2012-10-15T05:07:33+00:00 15/10/2012|Земјоделство|

Нема интерес за владиниот проект за изградба на винарници во богатата со лозови насади Дебарца. Министерството за транспорт распиша оглас за продажба на змејиште за оваа намена, но почетната цена е превисока за заинтересираните. Идејата за изградба на винарници во општина Дебарца е добра, но не и условите под кои Транспорт и врски одлучи да го продава земјиштето, вели градоначалникот на оваа општина која брои 5.500 жители. Појаснува дека на површина од 425 километри квадратни, се простираат бога [...]

14 08, 2012

Земјоделците не го Осигуруваат Родот, Пари Чекаат Само од Државата

By | 2012-08-14T12:34:51+00:00 14/08/2012|Земјоделство|

Македонските земјоделци не си го осигуруваат родот од природни катастрофи. Минатата година во една од четирите осигурителни компании кои нудат осигурување на посеви и плодови имало само 2.300 апликации. Земјоделците го обезбедиле родот од град, пожар и од гром. За осигурување од поплава, мраз и луња се доплатува посебна премија. Бројот на осигурани земјоделци е занемарлив во однос на бројот на регистрирани фармери, и упгге помал ако на нив им се додадат и оние нерегистрираните. Се жалат дека оси [...]

9 08, 2012

Подвижни Канцеларии за Земјоделците

By | 2012-08-09T10:45:17+00:00 09/08/2012|Земјоделство|

Триста шеесет и пет дена подвижна канцеларија за „земјоделците" е новиот проект на Владата што ќе почне од крајот на овој или на почетокот на идниот месец велат во Владата. Проектот предвидува директна теренска посета и комуникација со земјоделците во местата каде што живеат со цел задоволување на своите потреби и интереси. За тоа се веќе обезбедени осум специјални комби возила технички опремени со потребни материјали. Наместо во канцеларија, вработените од ресорното Министерство својата работа [...]

6 08, 2012

За Пчеларството Владата Издвои 5,5 Милиони Евра

By | 2012-08-06T11:08:41+00:00 06/08/2012|Земјоделство|

Во изминативе четири години по основа на субвенции за пчеларството Владата има издвоено 5,5 милиони евра. Во Македонија до лани имало 76 илјади регистрирани пчелни семејства, а бројката на пчелно сертифицирани органски семејства од 110, колку што имаше во 2005 година, минатата година достигна до 14 илјади. Ова го истакна заменик министерот за земјоделство Зоран Коњановски на манифестацијата Саем на мед во Кичево. На тридневниот Саем под мотото „Волшепството на медот" учествуваат педесетина произ [...]

30 07, 2012

Росоманската Праска ќе се Брендира

By | 2012-07-30T12:52:43+00:00 30/07/2012|Земјоделство|

Овоштарите од најголемиот регион за производство на праски во Македонија, росоманскиот, деновиве се ангажирани на берба на оваа овошна култура. Иако не се целосно задоволни од цената по која го продаваат своето производство, сепак велат дека иднината во земјоделството во овој регион ја гледаат токму во одгледувањето праски. Велат дека пласман има, но би било добро цената да биде повисока за уште некој денар. Коментираат дека споредено со лозарите, кај нив задоволството е поголемо. Пари земаат ре [...]

11 07, 2012

Приносите Намалени, Родот со Екстра – Квалитет

By | 2012-07-11T06:37:12+00:00 11/07/2012|Економија, Земјоделство|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Комбајните вчера ги ожнеаја првите класови жито во ЗК „Пелагонија", најголемиот произведувач на лебно зрно во Македонија, со што беше означен и почетокот на жетвата во најголемата житница во земјава  Пелагонија. Годинава ќе бидат ожнеани 16.000 хектари земјоделска површина со пченица, од кои половината, односно 8.000 хектари во земјоделскиот комбинат. И покрај намалените приноси поради неповолните временски услови, годинашниот род во ЗК „Пелагонија" е со в [...]

11 07, 2012

Домашните Лубеници за Извоз, за Нас Увозните

By | 2012-07-11T06:27:44+00:00 11/07/2012|Економија, Земјоделство|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Високите температури го интензивираа зреењето на лубениците кои на големо го полнат пазарот во селото Колешино. Уште од раните утрински часови земјоделците со полни трактори доаѓаат да го продадат родот. За среќа, деновиве во голем број ги има и трговците и засега проблеми со пласманот нема. Откупната цена се движи од 5 до 7 денари за килограм, што според земјоделците е на границата на рентабилноста бидејќи со пониски цени од овие не ќе можат да ги покрија [...]

28 06, 2012

Не се Градат Откупни Центри. Откупните Цени Драматично Паѓаат

By | 2012-06-28T01:40:28+00:00 28/06/2012|Земјоделство|

Ниските откупни цени, несигурниот пласман, непланираното производство се најголемите маки со кои и оваа сезона се соочуваат земјоделците. Иако изградба на големи откупно-дистрибутивни центри кои би ги примиле, складирале и брендирале земјоделските производи во голема мера ќе ги решат проблемите на земјоделците, освен откупниот центар на Агрокор, сè друго остана само ветување Во екот на откупната сезона на земјоделски производи, проблемот со откупно-дистрибутивните центри повторно излегува на пов [...]

26 06, 2012

Зголемени Субвенциите во Земјоделството за 12 Проценти

By | 2012-06-26T00:00:15+00:00 26/06/2012|Земјоделство|

Годинава за 12% се зголемени субвенциите во земјоделството. Поголема подршка ќе добијат извозно ориентираните сектори, сточарството и градинарството. Фармерите веќе аплицираат во подрачните единици а рокот по нивно барање е продолжен до 31 јули. Најголем дел или 3.5 милијарди денари се за растителното производство и 2.3 милијарди за сточарството. Нови мерки има и за зачуваните женски глави за зголемување на стадата во сточарството, а во градинарството, овоштарството и преработувачката индустрија [...]