Информатичка технологија

/Информатичка технологија
16 10, 2014

Ќе се собира отпад од електрична и електронска опрема

By | 2014-10-16T14:57:38+00:00 16/10/2014|Eкологија, Информатичка технологија|

Министерството за животна средина и просторно планирање на РМ и Асоцијацијата „Ајде Македонија“ на 18.10.2014 година ја организираат Националната акција за чистање „Македонија без отпад 2014“. Општина Охрид и ЈП„Охридски Комуналец“ за таа цел на паркингот пред ресторан „Европа“ ќе постават контејнер за собирање на отпад од електрична и електронска опрема.... повеќе: http://tvm.mk/vesti/ohrid/19051-sobira-otpad-elektricna-elektronska-oprema [custom_frame_center][/custom_frame_center] Извор: www.t [...]

1 10, 2014

Официјално Windows 10 – Големо позитивно изненадување

By | 2014-10-01T08:51:14+00:00 01/10/2014|Информатичка технологија|

Microsoft сосема неочекувано без никаква помпа ја најави најновата верзија на оперативниот систем кој скокна една бројка и стигна до Windows 10. Како што можевме да очекуваме Windows 10 ќе биде скроен според барањата на корисниците и се враќа традиционалното Start копче кое сега е збогатено со активни икони и нов интерфејс позајмен од мобилните системи. Windows 10 има неколку важни новитети кои ќе го збогатат корисничкото искуство како што е можноста за работа со апликации на допир на самиот дес [...]

30 09, 2014

ЗА ФЕЈСБУК ЌЕ СЕ ПЛАЌА ОД 1 НОЕМВРИ

By | 2014-09-30T10:56:10+00:00 30/09/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

На пресконференцијата што вчера ја одржа раководството на фејсбук во Калифорнија, изјавија дека од први ноември на корисниците на фејсбук ќе им се наплаќа по 2,99 долари месечно или 143 денари по нашки. До вакво решение дошле поради константните трошоци кои ги има фејсбук како сајт, кои се многу поголеми од придобивките. „Доколку корисниците на фејсбук сакаат сајтот сеуште да постои, мора да ја плаќаат оваа чланарина. Жалиме што дојдовме до ваква одлука, меѓутоа не постои никаков друг начин како [...]

22 09, 2014

Google Street View ќе ги снима Скопје, Битола и други градови

By | 2014-09-22T15:53:35+00:00 22/09/2014|Информатичка технологија, Македонија|

Google објави дека од денес почнува со снимање на локациите низ Македонија, со цел подобрување на квалитетот на функцијата Street View во рамките на аликацијата Google Maps. Почнувајчи од 29 септември во Скопје и Битола како и во други градови во земјва ќе бидат снимени тродимензионални фотографии, а наредната година истото ќе продолжи и во други помали места. Планирано е да се покрие колку што може повеќе од патната мрежа, како и најинтересните места во земјава. Министерството за информатичко о [...]

16 09, 2014

Нова аквизиција на Оracle

By | 2014-09-16T14:53:02+00:00 16/09/2014|Информатичка технологија|

“Oracle“ додаде уште една софтверска компанија под својата закрила. Станува збор за „Front Porch Digital“, која е специјализирана за софтвер кој служи за складирање на различна медиумска содржина, поточно за услуги за управување, пренесување и монтирање на содржини во случај кога клиентот поседува голема количина на медиумска содржина. Некои од клиентите на „Front Porch Digital“, меѓу останатите, се „BBC“, „NASCAR“, „Discovery Communications“, „NBC Universal“, Библиотеката на американскиот Конге [...]

4 09, 2014

Ќе се подигнува јавната свест за злоупотребата на социјалните мрежи во скопските средни училишта

By | 2014-09-04T15:32:38+00:00 04/09/2014|Информатичка технологија, Македонија, Телекомуникации|

Од 15-ти септември во сите скопски средни училишта ќе биде спроведена едукација, со цел подигање на јавната свест за злоупотребата на социјалните мрежи. Градот Скопје и Дирекцијата за заштита на личните податоци потпишаа договор за соработка. „Една од генералните причини што Градот Скопје се вклучува во еден ваков проект и во целост даваме поддршка за реализација, истакна тој, се податоците добиени од проектот за набљудување на криминалот од омраза на Македонскиот Хелсиншки комитет, според кој в [...]

3 09, 2014

Каде е Македонија во ерата на 4Г

By | 2014-09-03T15:40:41+00:00 03/09/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

Секоја декада во последните десетлетија означува раѓање на нова генерација мобилни системи на светската сцена. Мотивиран од технолошкиот развој и поттикнат од непресушната потребата на корисникот за услуги со подобар квалитет и збогатени можности, развојот на секоја нова генерација мобилни системи зацртува и остварува решенија, кои во одреден технолошки моментум, ги задоволуваат најсмелите предвидувања. Историскиот развој на мобилните системи започнува во осумдесетите години од минатиот век со п [...]

1 09, 2014

Google ќе дава приоритет на сајтовите со поголема заштита

By | 2014-09-01T15:12:50+00:00 01/09/2014|Информатичка технологија|

Интернет гигантот Google објави дека ќе дава поголем приоритет на сајтовите со поголема заштита и тие ќе излегуваат по-напред во пребарувачите. Компанијата веќе го тестирала методот преку кој дава повисок ранг во пребарувачите на сајтовите кои содржат механизми за обезбедување на поголема заштита на потрошувачите. Идејата на Google е да се охрабрат повеќе сајтови за да воведат мерки за безбедност, кои ќе ги направи помалку ранливи од хакерски напади. Експертите се на мислење дека во интерес на с [...]

26 05, 2014

Google влегува во сателитската индустрија

By | 2014-05-26T10:00:12+00:00 26/05/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

Интернет гигантот Google е на пат да склучи нов мултимилијарден договор, овој пат насочен кон платформа за сателитски слики. Станува збор за стекнување на Skybox Imaging, а договорот ќе биде за 1 милијарда долари. Skybox Imaging се експерти во фотографии со висока резолуција од сателитите. Компанијата нуди слики, кои помагаат исклучиво на различен тип на бизнис. Таков пример е густината на паркирање во некој регион. Според TechCrunch двете компании се уште се во рана фаза на преговори. Факт е де [...]

23 05, 2014

Без роаминг во Македонија, Србија, Црна Гора, БиХ, Албанија и Косово

By | 2014-05-23T08:34:10+00:00 23/05/2014|Економија, Информатичка технологија, Телекомуникации|

Според Роберт Орданоски, директор на АЕК, расположението за да се направи цените на разговорите по телефон да бидат како во матичната држава, е огромно Граѓаните на државите на Балканот што се уште не се влезени во Европската унија наскоро би можеле да разговараат меѓу себе без да плаќаат високи сметки за роаминг. Според Роберт Орданоски, директор на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), расположението за да се направи цените на разговорите по телефон да бидат како во матичната држава, е [...]