Македонија

/Македонија
10 10, 2013

Втор ден МАКЕДОНИЈА 2025: Иновативни бизниси во фокусот!

By | 2013-10-10T14:03:34+00:00 10/10/2013|Економија, Македонија|

Втор ден од инвестицискиот самит во Охрид. Иновативни бизниси и развојот на лидерските способности и човечките ресурси се главни теми на кои денеска ќе дискутираат учесниците. Вчера претседателот на „Македонија 2025“, Мајк Зафировски, повика на градење силна нација, поттикнување странски инвестиции и размена на искуства со другите национални компании, а за да се постигне тоа, според него, потребен е агресивен пристап. - Сакам Македонија да успее, да видам мотивирани фирми што ќе усвојат иновации [...]

9 10, 2013

Глобален инвестициски самит: Македонија да успее и да постигне повисок економски развој

By | 2013-10-09T13:39:20+00:00 09/10/2013|Економија, Македонија|

Македонија е земја со стабилна економија, има политичка атмосфера ориентирана кон НАТО и ЕУ. Земја која веројатно ќе беше членка на НАТО и веројатно ќе беше пред влезот во ЕУ доколку немаше попречување од една земја членка затоа што Македонија ги исполни условите за членство уште во 2008, и за почеток на преговорите со ЕУ за полноправно членство во 2009 година. Ова го истакна премиерот Никола Грувески во обраќањето на  Вториот глобален инвестициски самит што се одржува денеска и утре во охрид во [...]

8 10, 2013

Global Investment Summit 2013

By | 2013-10-08T10:51:11+00:00 08/10/2013|Економија, Македонија|

The Global Investment Summit 2012 held in Ohrid proved to be an excellent opportunity to increase Macedonia’s visibility as a destination for foreign direct investments, as well as a great opportunity to further strengthen the export potentials of the Macedonian companies. Through our efforts, we have created a platform for cooperation with the Macedonian, Diaspora and international business professionals. Encouraged by the remarkable feedback of the participants, Macedonia 2025 has recently ann [...]

2 07, 2013

Скопскиот аква-парк се отвара на 15 јули

By | 2013-07-02T14:47:44+00:00 02/07/2013|Македонија|

Аква-паркот зад салата “Борис Трајковски” свечено ќе се отвори на 15 јули. “ Модeрниот аква-парк се очекува да биде голема туристичка атракција, но и рекреација за скопјани. Во него, освен за возрасни ќе има и „детски свет“ со содржини од „Пиратите од Карибите“. Тој ќе работи во две смени од 11 до 17 часот и од 18 часот до полноќ, кога ќе биде можно и ноќно капење”, објaсни Ратко Капушевски директор на салата “Борис Трајковски”. Паркот вреден 4,2 милиони евра зафаќа  површина од 12 илјади метри [...]

23 04, 2013

1800 денари комплет карти за “Офф-фест”

By | 2013-04-23T13:54:03+00:00 23/04/2013|Култура, Македонија, Музика|

Популарната индиска ситаристка Анушка Шанкар ќе го отвори Фестивалот на 1 јуни во Универзалната сала. Илјада и осумстотини денари чини комплетот билети за сите вечери за 12  издание на " Офф-фест", кој ќе трае од 1 до 6 јуни, во организација на Скопскиот џез фестивал. Картата за концертот на популарната индиска ситаристка Анушка Шанкар и нејзиниот актуелен рага-фламенко проект "Травелер", што ќе го отвори Фестивалот на 1 јуни во Универзалната сала, чини 800 денари, односно 1000 денари за место в [...]

11 04, 2013

Модна недела и во Скопје Сити Мол

By | 2013-04-11T14:11:18+00:00 11/04/2013|Култура, Македонија|

Како продолжение на „Fashion Weekend 2013“ од 11-ти до 13-ти април, во Скопје Сити Мол ќе се одржи првиот “Ready to wear” fashion weekend во Македонија со почеток од 20:00 часот. Оваа манифестација претставува сосема поинакво модно случување кое има за цел да прерасне во традиција на прослава на уличната мода. Во текот на трите дена од 11-ти до 13-ти април, со почеток од 20:00 часот ќе се претстават преку 20 светски модни брендови од трговскиот центар со најновите колекции од сезоната пролет/лет [...]

1 04, 2013

Ќе се бираат нови супербрендови во Македонија

By | 2013-04-01T13:51:59+00:00 01/04/2013|Економија, Македонија|

Од денеска официјалнозапочнува гласањето за Супербрендс во Македонија за периодот 2013/2014 година. Како што најавуваат од Супербренд Македонија, оваа година воведени се две новини, по прв пат ќе се гласа за општествено одговорна компанија, а се воведува и признанието Супербренд Адриатик, што оваа меѓународна компанија ќе го додели на брендовите кои ќе бидат изгласани во Македонија, но и во некоја од земјите на Адриатик регионот. - Од денеска официјално најавуваме започнување на гласањето за нов [...]

5 02, 2013

„Скопје сити мол“ добро би се справил со евентуални ризици

By | 2013-02-05T14:49:27+00:00 05/02/2013|Македонија, Маркети|

Новиот трговски центар „Скопје сити мол“ е добро заштитен од евентуални непредвидени ситуации и можни ризици. Тоа го покажа и денешната голема противпожарна вежба, која беше спроведена на објектот.  „Противпожарната вежба е дел од нашата стратегија за идентификација, превенција и минимизирање на ефектите од непредвидени ситуации. Наша цел е да бидеме подготвени за управување на најдобар можен начин со можните ризици и вонредните ситуации. ’Скопје сити мол‘ има свој Кризен штаб, а сега видовме де [...]