Образование

/Образование
23 07, 2012

За Три Години ќе Бидат Реконструирани 132 Основни и Средни Училишта

By | 2012-07-23T06:29:44+00:00 23/07/2012|Образование|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Ќе се реконструираат 132 основни и средни училишта во 49 општини во државава. Направена е листа на приоритети и во зависност од состојбата на објектите ќе се менуваат подови, покриви, врати, прозорци, инсталации, санитарни јазли. Реконструкцијата и реновирањето на училиштата ќе се одвиваат по фази и ќе траат три години. „Во Североисточниот и Вардарскиот регион ќе се реконструираат 36 училишта. Во Југозападниот и Југоисточниот регион 21 училиште. Пелагониск [...]

11 07, 2012

Македонија ја Нема на Шангајската Листа

By | 2012-07-11T06:16:06+00:00 11/07/2012|Образование|

Македонските универзитети се наоѓаат под илјадитото место на Шангајската листа. Од Владата сепак се подготвуваат повторно да издвојат 100 илјади евра од буџетот за рангирање на македонските универзитети затоа што сметаат дека тоа им помага на студентите и на компаниите. Меѓу првите 500 најдобро рангирани светки универзитети на Шангајската листа нема ниту една  македонска високо образовна институција. Во редот на  нашите завршени студенти и наставен кадар нема нобеловци, мал е бројот на објавени  [...]

7 07, 2012

Телефоните Оружје за Препишување на Испит

By | 2012-07-07T19:22:21+00:00 07/07/2012|Образование|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Најстрогата казна кај нас за мамење е шест месеци неполагање. Во Америка студентот дури нема право да се запише на друг факултет. Студентите од факултетите во земјава се почесто ги користат мобилните телефони за препишување на испит, наместо за зборување. Според искуствата на универзитетските професори, мамење на испит имало отсекогаш очекуваат да има во иднина, но сега внимателно направените ливчиња пикнати под ракав се заменети со новата технологија. Сту [...]

30 06, 2012

Светските Универзитети со 12 Студенти од Македонија

By | 2012-06-30T12:53:15+00:00 30/06/2012|Образование|

12 студенти од земјава меѓу кои и тројца Албанци своето образование ќе го продолжат на дел од 100-те најклвалитетни универзитети во светот. Сите трошоци ќе им ги плати владата. Стипедниите денеска им ги подели премиерот Груевски. На 100-те најдобри светски универзитети рангирани според Шангајскаат листа ќе можат да студираат и 12 студенти од Македонија. Меѓу нив се и тројца Албанци кои добиле стипдендија од Министерството за образование на претходно објавениот конкурс. Стипендијата ги покрива тр [...]

14 06, 2012

Практичната Работа Нема да Биде Само Формалност

By | 2012-06-14T05:06:04+00:00 14/06/2012|Образование|

Се враќа практичната работа која беше актуелна во социјализмот. Со новиот закон учениците нема само формално да одат на пракса во фирма туку ќе мора да стекнат знаење кое подоцна ќе биде проверувано и оценувано. За дел од практикантите особено за студентите чија практична работа се спроведува со законот за волонтерство оваа обврска може да биде и корисна ако ги убедат работодавачите дека имаат квалитети потребни за компаниите. Практичната работа да биде почеток на можноста за вработување на учен [...]

30 05, 2012

Одлив на Мозоци

By | 2012-05-30T06:52:02+00:00 30/05/2012|Образование|

Македонија не успева да ги задржи најдобрите. Одливот на стручњаци и способни кадри во своите области продолжува. Македонија во последните две децени се соочува со голем одлив на интелектуалци, научници и експерти. Овој тренд продолжува и во последните години и се поголем број млади одлучуваат да си ја пробаат среќата во странство. Истражувањето на Економскиот институт во Скопје покажало дека најголем дел од нив заминуваат на магистерски или докторски студии и остануваат во тие земји. Најпосакув [...]

21 05, 2012

Студентите Oд Македонија Добија Пристап До EBSCO Базата На Податоци

By | 2012-05-21T15:27:53+00:00 21/05/2012|Образование|

Денес, во просториите НУБ „Св.Климент Охридски“ - Скопје беше промовирана EBSCO базата на податоци, со која се обезбеди пристап до 14 бази на електронски научни списанија со фактор на влијание. Во своето обраќање Министерот за образование и наука, Панче Кралев, истакна дека со потпишувањето на договорот за користње на базите, тие ќе станат достапни до државните универзитети, односно до научните работници и студентите од вискообразовните институции и јавните научни установи во државата. Република [...]

4 05, 2012

„Максимилијан Берлиц“ – Нова Гимазија во Скопје по Стандардите на Универзитетот Кембриџ

By | 2012-05-04T07:23:44+00:00 04/05/2012|Образование|

Гимназија „Максимилијан Берлиц“ вечер ќе биде отворена во Скопје. Од престојната учебна 2012/2013 година, гимназијата ќе почне да работи според образовните стандарди на Универзитетот Кембриџ. Гимназијата е дел од повеќе од  9.000 училишта во над 160 земји кои функционираат под покровителство на Кембриџ заедницата. Кембриџ е најголемата  образовна институција во светот која нуди  меѓународни програми на образование и универзитетски квалификации за деца и младинци од 5 до 19 години. ПСУ „Максимили [...]

24 04, 2012

„Мајкрософт Филмски Фестивал“ во Скопје

By | 2012-04-24T01:58:12+00:00 24/04/2012|Информатичка технологија, Образование|

„Микрософт филмски фестивал“ ќе се одржи денеска во Скопје во организација на ИТ компанијата Microsoft Македoнија и Министерство за образование и наука. Настанот се организира првпат и претставува заокружување на циклус обуките кои беа спроведени преку програмата Партнери во учењето на Микрософт во изминатите неколку месеци, со главен фокус користење различен тип нивни образовни алатки и апликации. На „Микрософт филмскиот фестивал“ ќе бидат наградени најдобрите наставници кои учествуваа во обуки [...]

23 04, 2012

Поголем Комодитет за Учениците

By | 2012-04-23T04:06:45+00:00 23/04/2012|Образование|

Намалување на бројот на часови, намалување на бројот на ученици во една паралелка. Овие барања ги упати СОНК до Министерството за образование. Учениците во трето и четврто одделение имаат по 6 часа трипати во неделата. Констатирано е дека децата на возраст 9 и 10 години немаат доволно внимание да ја следат наставата по третиот час. Обемни се и паралелките со 34 ученици. Часовите ќе бидат поефективни доколку нивниот број се намали. Концентрацијата на ученикот на таа возраст е два и пол часа. Оста [...]