Туризам

/Туризам
6 08, 2012

Античкиот Град Стибера е Подготвен за Туристички Посети

By | 2012-08-06T10:47:41+00:00 06/08/2012|Култура, Туризам|

Античкиот град Стибера е подготвен за туристички посети. Сите пронајдоци кои датираат од 3 век пред до 3 век од нашата ера ќе бидат конзервирани и реконструирани. Статуите откриени од ова наоѓалиште се изложени пред зградата на владата и во музеите во Скопје и Белград. Античкиот локалитет, Стибера, кој што се наоѓа во непосредна близина на прилепското село Чепигово, наскоро ќе биде презентиран и отворен за туристички посети. Во тек се активностите за конзервација на сите досега откриени градби к [...]

27 07, 2012

За Туристи, Македонски Вина на Едно Место

By | 2012-07-27T09:57:05+00:00 27/07/2012|Туризам|

Македонската влада ќе подржи финансиска изградба на најмалку 20 продавници на македонско вино. Ова се со причина да се помогнат винопроизводителите како и туризмот. 20-тина специјализирани продавници за вино ќе никнат во 10 атрактивни туристички дестинации во Македонија. Владата реши да финансира уникатни продавници направени во етно стил, каде ќе се продаваат неколку сорти од квалитетните македонски домашни вина. Точно колку пари ќе се одвојат сеуште не се открива. Но финансиска помош ќе биде о [...]

9 07, 2012

Уплаќаат за Луксуз, Летуваат во Ќумез

By | 2012-07-09T07:53:17+00:00 09/07/2012|Туризам|

Уплатиле за летување во луксузен хотел на самата плажа, а добиле сместување во соба со просечна категоризација на еден километар од морскиот брег. На други, платениот десетдневен годишен одмор во странство им се скусил за еден ден бидејќи туристичката агенција само тогаш имала превоз за назад. Ова се едни од најчестите поплаки од граѓаните што секое лето ги добива Организацијата на потрошувачите (ОПМ), а се однесуваат на домашните агенции. Иако туристите честопати имаат забелешки за работењето н [...]