Млеко

/Млеко
2 06, 2012

Млеко од „Бимилк” за Домот за Доенчиња и Мали Деца од Битола

By | 2012-06-02T10:13:24+00:00 02/06/2012|Млеко|

Во рамки на Светскиот ден на млекото, први јуни, „Бимилк" донираше свои производи во Домот за доенчиња и мали деца во Битола. Донацијата од млеко ќе ги задоволи потребите на домот најмалку за една недела. Целта на оваа донација е да се одбележи Денот на млекото на тој начин што ќе се искористат млечните производи да се даде помош таму каде што е потребно. Земајќи предвид колкава грижа и внимание домот посветува на правилното развивање и растење на децата што се таму, дојдовме до заклучок дека то [...]

29 05, 2012

Млекарниците ја Рушат Откупната Цена со Увоз

By | 2012-05-29T04:24:20+00:00 29/05/2012|Млеко|

Откупната цена на млекото во последните неколку години и покрај ограничената понуда е стабилно ниска. Зголемениот увоз на млеко и млечни производи и неприменувањето на правилниците за квалитет го уништува домашното производство на млеко. Ниска откупна цена, намален сточен фонд, зголемување на увозот на млеко, намалување на откупот на домашно млеко. Ваква е состојбата со производството на сурово млеко во државата. Кризата во млечната индустрија, која порано се рефлектираше со фрлање на вишоците, [...]

22 05, 2012

Данјуб фудс останува сопственик на Имлек

By | 2012-05-22T12:58:11+00:00 22/05/2012|Економија, Млеко|

Компаниите Ројал фрисланд кампина (Royal FrieslandCampina) и Данјуб фудс груп (Danube Foods Group) објавија дека ги прекинаа преговорите за преземање на млекарите Имлек АД Белград и Млекара АД Суботица. Данјуб фудс, актуелниот сопственик на Имлек Битола, на Имлек млекара Суботица, Бамби Банат и Књаз Милош, размислува за можноста за понатамошна консолидација на прехрамбената и млечната индустрија со Имлек како сидро на понатамошната интеграција, соопштија од компанијата. [custom_frame_center][/cu [...]

18 05, 2012

Од Септември Млеко Со Знак На „Суташ”

By | 2012-05-18T07:58:40+00:00 18/05/2012|Економија, Млеко|

Собранието на доверители одлучи да го продаде имотот од стечајната маса во „Свед-милк" откако најголемиот доверител, Тутунска банка, го продаде својот дел од млекарницата. „Балканска млекара" ДООЕЛ Скопје, чиј основач е една од најголемите турски компании во млечниот бизнис, „Су-таш", и официјално стана сопственик на це-локупниот имот на „Сведмилк". Иако стечајната маса е проценета на 2,2 милиони евра, „Мак-Балкан" понудила помалку. Сепак, дел од кооперантите, изгорени од сагата наречена „Сведми [...]

7 05, 2012

Од Трговец до Најголем Производител на Млеко

By | 2012-05-07T06:29:56+00:00 07/05/2012|Млеко|

Дека и од трговец може да стане успешен производител докажа Јован Дабевски, првиот човек на најголемата млекарница во Македонија, „Здравје Радово". Од мала млекарница, која дневно преработуваше едвај 2 тона млеко, прерасна во голем бренд за млечни производи, кој ги полни рафтовите на домашните маркети, но и во соседните држави. Бело сирење, кашкавал, павлака, млеко се само дел од нивната палета на производи, која веќе десет години е присутна на трпезата во секое домаќинство.  Претходно се занима [...]

17 04, 2012

Упорност и Добар Бизнис План ги Отвора Вратите на ИПАРД

By | 2012-04-17T06:59:51+00:00 17/04/2012|Млеко|

Според Живко Туфекчиев, сопственик на компанијата „Фрутема", процедурата за добивање на средствата од европските фондови не би била сложена ако барателот е добро информиран и ја прибере потребната документација. Управителот на Млекара ДООЕЛ Штип, Горан Улански вели дека апликацијата за добивање средства од ИПАРД ја подготвувале половина година за што бил ангажиран посебен тим Процедурата за добивање средства од европските фондови воопшто не е лесна бидејќи треба да се прибере обемна документациј [...]

9 04, 2012

Помош за Фармерите за Спас на Млечната Индустрија

By | 2012-04-09T03:57:15+00:00 09/04/2012|Млеко|

Лошото искуство со Сведмилк ги натера фармерите да го намалат бројот на крави. Тоа што млекарата има нов сопственик од Турција не значи дека проблемот е решен коментираат земјоделски експерти. Советот за турските газди е да не ги остават фармерите да работат стихијно, туку однапред да вложуваат во нивното производство. Зголемување на субвенциите за женски грла и финансиска помош од новиот сопственик на Сведмилк, турски Суташ, им се потребни на фармерите, за да се подобри состојбата во млечната и [...]

5 04, 2012

БиМилк го Зголеми Откупот на Млеко за 15 Отсто

By | 2012-04-05T03:35:53+00:00 05/04/2012|Млеко|

Млекара Битола БиМилк денес објави дека во март 2012 остварила пораст на откупените количини млеко за повеќе од 15 отсто во однос на претходниот месец. Една од главните причини за овие постигнувања е зголемениот број на квалитетни грла од Германија и Австрија со повисок просек на млекопродукција кај дел од кооперантите на БиМилк, се вели во соопштението на компанијата. Притоа се истакнува дека и кај останатите фарми е забележано подобрување во пристапот кон млекопроизводството во смисол на испол [...]

4 04, 2012

Турски Суташ Нов Сопственик на Млекарницата Сведмилк

By | 2012-04-04T04:17:06+00:00 04/04/2012|Банки, Економија, Млеко|

Турски Суташ е нов сопственик на млекарницата Сведмилк. Компанијата лидер во турската млечна индустрија ќе плати 4.4 милиони евра а денеска потпиша и договор за купопродажаба со НЛБ Тутунска банка како најголем доверител на долговите на шведската млекарница. Рестартот се очекува за 6 месеци. Суташ ја купува и фармата Еуроленд сопственост на Трифун Костовски. Шведската млекарница конечно стана турска. Суташ за 4, 4 милиони евра ја купи млекарницата Сведмилк. Денеска претставници на компанијата го [...]

3 04, 2012

Трошоците на Живот, Односно Инфлацијата, се се Пониски

By | 2012-04-03T02:29:52+00:00 03/04/2012|Авиосообраќај, Банки, Економија, Земјоделство, Македонија, Млеко, Нафтени деривати|

Трошоците на живот, односно инфлацијата, се се пониски. Во март таа изнесуваше 1,4%, најмногу поскапи патувањето со воз за 50,9%. Бензините и другите нафтени деривати бележат пораст од 5,1%. Инфлацијата во трите месеци оваа година станува се пониска и пониска. Мартовската е речиси двојно помала од февруарската. Од 2,9 се спушти на 1,4%. Во јануари изнесуваше најмногу 3,4%. Ваквите вредности засега се разликуваат од проекциите на Народна Банка според која инфлаторните движења ќе изнесуваат 2%. Вл [...]