Скопје Европска престолнина на културата 2028

//Скопје Европска престолнина на културата 2028

Скопје Европска престолнина на културата 2028

– Оваа апликација е доказ за нашите заложби за европски модерен град, каде што вистинските културни вредности ќе бидат на највисоко ниво. Сите активности на Градот во културата (како што е реновирањето на Универзална сала) ќе бидат насочени кон целта Скопје во 2028 да биде европска престолнина на културата.- истакна Шилегов.

Тој додаде дека да се биде европска престолнина на културата, не значи само реализирање на богата програма на настани, туку и освојување и оживување на нови културни простори што е потврда на културната различност на Европа и за тоа како културата обединува и не знае за граници.
Културата се повеќе зазема важно место во развојот на градовите, но и претставува двигател на урбаниот, социјалниот и економскиот развој. Искуството од досегашните европски престолнини на културата вели дека за секое вложени евро, во Градот ќе се враќаат неколкукратно повеќе. Токму затоа, оваа титула ќе значи и зголемен број на странски туристи и зголемена економска активност во градот.

– 2028 ќе дојде набрзо и ќе помине, но она што овој град ќе го добие како наследство од сето тоа, ќе трае со години. Скопје и неговите граѓани (културни работници) ќе сторат се оваа наша апликација да стане реалност. Јас искрено верувам дека во 2028 година Скопје ќе биде Европска престолнина на културата и ќе се вброи во редот на еден Ливерпул, Даблин, Амстердам, Мадрид, Истанбул, Копенхаген – нагласи Шилегов.

Речиси и да нема главен град во Европа којшто не бил кандидат за оваа титула, бидејќи да се биде Европска престолнина на културата – град назначен од ЕУ за период од една календарска година е предизвик за секоја метропола.

Периодот за подготовка за стекнување на овој престижен статус му отвора можности на градот кандидат да го стимулира културниот развој и да ги поврзе институциите на културата за сите заедно да се подготват за изработување оргинална програма за аплицирање за титулата „Европска престолнина на културата“.

На конференцијата за медиуми присуствуваа и Роберт Алаѓозовски, национален координатор за развој на културата и меѓуресорска соработка и Филип Аврамчев, директор на Универзална сала.

– Ова е вистинската програма и вистинскиот процес низ кој треба да помине секој град кој сака да ја преиспита, да ја обнови и постигне ново современо ниво на развој и квалитет на културата во градот – истакна во своето обраќање Роберт Алаѓозовски.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=10210&mid=482&tabId=&utm_source=daily.mk&utm_medium=daily.mk

By | 2018-09-14T08:14:11+00:00 14/09/2018|Култура|