Шведскиот пазар отворен за висококвалитетни македонски производи

//Шведскиот пазар отворен за висококвалитетни македонски производи

Шведскиот пазар отворен за висококвалитетни македонски производи

Денес во хотел Карпош се одржа семинар “Export to Sweden” во организација на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на РМ заедно со Open Trade Gate Sweden, Шведска Владина Агенција чија цел е да ја поттикне трговијата и зголеми извозот на земјите во развој кон Шведска.

Во организација на настанот е вклучена и Амбасадата на Шведска во РМ, и по тој повод , амбасадорот  Н.Е Г-дин Мамс Страфансон се обрати на присутните:

„Овој семинар е по иницијатива на Амбасадата на РМ во Стокхолм, македонската Агенција за странски инвестици, како и Амбасадата на Шведска во Скопје со цел да ги информираме македонските компании кои се условите за извоз во нашата земја. Шведска е отворен пазар и импортираме многу храна. Македонските компании, особено малите, немаат големо искуство со нашите компании кои се географски одалечени. Сепак, има голем потенцијал кој што треба да се искористи во иднина. Во моментов сме насочени само кон прехрамбената индустрија, но тоа незначи дека соработката нема да се прошири и во другите сфери“, изјави Амбасадорот Страфансон.

повеќе: http://denar.mk/63202/ekonomija/svedskiot-pazar-otvoren-za-visokokvalitetni-makedonski

[custom_frame_center][/custom_frame_center]

Извор: www.denar.mk

Датум на објава: 07.11.2014

By | 2014-11-07T12:49:07+00:00 07/11/2014|Економија|