Берза

/Берза
11 12, 2012

Алкалоид Најтргувана Акција во Ноември

By | 2012-12-11T11:24:14+00:00 11/12/2012|Берза|

Алкалоид е убедливо најтргуваната акција на Македонската берза во ноември, со која е остварен промет од речиси пола милион евра (502.203 евра). Тоа е дури 44% од вкупниот промет со акции на официјалниот пазар.[custom_frame_right][/custom_frame_right] Во трк ја следи акцијата на Комерцијална банка со месечен промет од 354.256 евра, додека другите далеку заостануваат. Во топ 5-те најтргувани се акциите на градежното претпријатие Гранит и на компаниите од областа на хотелиерството Македонија турист [...]

14 11, 2012

Охридска Банка Трајно Исклучена од Членство во Македонска Берза

By | 2012-11-14T10:13:04+00:00 14/11/2012|Банки, Берза|

[custom_frame_right][/custom_frame_right] Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 73-тата седница трајно и ја одзема дозволата за вршење на услуги со хартии од вредност на Охридска банка АД Охрид – Оддел за работа со хартии од вредност. Одземањето на дозволата за работа, посочуваат од КХВ, е поради донесена Одлука на Управниот и на Надзорниот одбор на Охридска банка АД Охрид со која Одделот за работа со хартии од вредност престанува да врши услуги со хартии од вредност. - Охридска банка АД Охр [...]

8 10, 2012

Македонскиот Пазар на Капитал е Имун на Позитивниот Тренд

By | 2012-10-08T08:03:15+00:00 08/10/2012|Берза|

Македонскиот пазар на капитал е имун на позитивниот тренд кој владее на светските берзи. Следува редовната Берзанска анализа. Добредојдовте во редовната анализа на тргувањето со хартии од вредност. Помина третиот квартал од годинава. Сигурно ќе се памети како можеби најмонотон, најмалку тргуван тримесечен период од работењето на македонската берза во изминатите неколку години. Едноставно кажано : во овој период на пазарот на капитал не се случи буквално ништо што вреди да се одбележи. Иако можеб [...]

9 08, 2012

Македонската Берза е во Жив Зијан

By | 2012-08-09T12:51:15+00:00 09/08/2012|Берза|

Македонската берза е во жив зијан, не само што нема трансакции туку најтргувани хартии од вредност се обврзниците. Падот на тргувањето е за фантастични над 70 отсто. Се попасивно тргување со хартии од вредност на Македонската берза. Нестабилната економска состојба го намали берзантскиот промет за 53,18 отсто, во споредба со лани. Најголемо опаѓање има на трговијата со блок трансакции, кои се намалиле за 70,45 отсто, додека најнезабележителен пад од 6,32 има кај обврзниците. Преполовувањето на ра [...]

28 06, 2012

Со Едукација ќе се Привлекуваат Берзански Инвестиции

By | 2012-06-28T01:19:16+00:00 28/06/2012|Берза|

Македонската берза за хартии од вредност од октомври годинава ќе ја зголемува ликвидноста на пазарот на капитал, инвестициите како и интересот за тргување со хартии од вредност, преку едукација на сите заинтересирани сегменти во посебен Тренинг центар. Проектот со 225.000 евра финансиски е поддржан од Европската банка за обнова и развој, а во едукацијата ќе бидат вклучени брокери, брокерски куќи, банкари, акционерски друштва, медиуми и слично. Според Иван Штериев, главен извршен директор на Маке [...]

16 06, 2012

Неделна Берзанска Анализа 15.06.2012

By | 2012-06-16T04:23:24+00:00 16/06/2012|Берза|

Доминација на Топлификација на пазарот на капитал. Во вторникот се продаде 16,44% до капиталот. На јавната аукција очекувано се јави само еден купувач кипарска фирма. Неофицијално таа го откупи пакетот во име на словенчки Петрол. Во овој берзански преглед анализираме како е значењето на оваа трансакција и дали ќе влијае охрабрувачки на пазарот на капитал. Инвестирањето на 3,7 милиони евра на пазар кој што неколку години се соочува со хронична неликвидност и отсуство на инвеститори апсолутно е по [...]

2 06, 2012

Неделна Берзанска Анализа 01.06.2012

By | 2012-06-02T06:31:51+00:00 02/06/2012|Берза|

Македонската берза одолеа на негативните трендови на светските пазари на капитал. Кои акции беа најтргувани и остварија најголем раст во редовната неделна анализа на Алфа. Пазарите на капитал се уште се под негативно влијание на евродолжничката криза. Но, за разлика од досегашниот страв главно од Грција, сега и Шпанија влезе во фокус на инвеститорите како дополнителен ризик за стабилноста на европската монетарна унија. Состојбата на пазарите на капитал потсетува на турбуленциите што ги предизвик [...]

7 05, 2012

Загубите Многу Поголеми од Добивките на Компаниитe

By | 2012-05-07T07:10:11+00:00 07/05/2012|Берза|

За најголемите компании во земјава кои се добро етаблирани и на нашиот и на странските пазари, нема криза, добро им оди. Но, тие се малку, околу десетина. Проблем е што поголемиот број фирми едвај преживуваат и тонат во загуби. Кризата дополнително им ги изеде профитите на компаниите. А, оцена и на бизнисмените и на експертите е дека и оваа година ќе биде тешка. Според последните податоци од Македонската берза, досега околу 20 компании доставиле извештаи за нивното работење за првото тримесечје [...]

4 05, 2012

Годишна Конференција На Македонската Берза

By | 2012-05-04T11:04:41+00:00 04/05/2012|Берза|

Македонската Берза денеска ќе ја одржи 13. годишна конференција на која, меѓу другото, ќе биде потпишан и меморандум за соработка со Истанбулската берза, Турција. Конференцијата со воведни обраќања ќе ја отворат заменик претседателот на Владата и министер за финанасии Зоран Ставрески, гувернерот на НБРМ Димитар Богов и главниот извршен директор на Македонската берза Иван Штериев. Вообичаено, ќе се дискутира за актуелните состојби во финансиската индустрија и ќе се промовираат идеи за натамошен р [...]

21 04, 2012

Неделен Берзански Преглед

By | 2012-04-21T01:22:25+00:00 21/04/2012|Берза|

Состојбите на македонската и на светските берзи се тема на редовниот неделен берзански преглед низ кој ве води Христијан Стојчевски. Како тргна берзата во слободен пад, да помисли човек дека следната фаза е бесплатно продавање на акциите. Добредојдовте во редовната неделна анализа на тргувањето со хартии од вредност. Да видиме  зошто вкупниот раст забележан од почетокот на годинава е избришан и зошто цените повторно се доближуваат до најниското ниво годинава. За волја на вистината, и случувањата [...]