Економија

/Економија
14 09, 2018

Првиот TEDxSkopjeSalon – Каква е иднината на транспортот?

By | 2018-09-14T11:12:25+00:00 14/09/2018|Економија, Информатичка технологија|

Зголемената популација во големите градови е еден од предизвиците на процесите на планирање и управување на градовите. Несомнено, еден од најзначајните предизвиците во таканаречените “мега градови” е транспортот, предизвик кој придонесува до значителни штети кои водат кон здравствени проблеми и недостаток на економски развој. Дополнително, во последните години, во Македонија се забележува раст во потрошувачката енергија од транспорт, од 24% во 2012 на 32,5% во 2015 година, од кој најдоминантен [...]

14 09, 2018

ГРАЃАНИ – НАВРЕМЕ РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СИСТЕМОТ Е-ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК

By | 2018-09-14T11:16:03+00:00 14/09/2018|Економија|

За да може УЈП да ја достави пополнетата Годишна даночна пријава на увид на граѓаните преку системот e-pdd.ujp.gov.mk, како и за да можат граѓаните да ја исполнат својата законска обврска - да ја потврдат точноста или да ги коригираат податоците од пополнетата Годишна даночна пријава преку системот e-pdd.ujp.gov.mk најдоцна до 31 мај 2019 година, потребно е навреме да се регистрираат на системот е-Персонален данок e-pdd.ujp.gov.mk Обврска за регистрација во системот е-Персонален данок има секое [...]

30 03, 2017

Стартап работилница со John Biggs од TechCrunch, во склоп на Codefest во Охрид

By | 2017-05-17T12:35:03+00:00 30/03/2017|Економија|

Ексклузивна работилница за стартап основачи со Џон Бигс, уредник на TechCrunch во САД. Оваа работилница е наменета САМО за основачи на стартапи и има за цел преку практични совети и техники да им помогне на истите, за тоа како да го добијат вниманието на интернационалните медиуми, како стартап кој доаѓа од мал пазар / мала земја. Џон ќе сподели совети, примери и идеи од своето долгогодишно искуство  за работи што можете да ги направите за да се подобрат вашите шанси да го добиете вниманието од г [...]

21 07, 2016

Американски „Гентерм“ отвора фабрика во ТИРЗ Прилеп

By | 2016-07-21T11:19:27+00:00 21/07/2016|Економија|

Во Технолошко индустриската развојна зона во Прилеп 1 денеска ќе биде пуштена во употреба фабриката на американската компанија од автомобилската индустрија „Гентерм“, инвестиција од 20 милиони евра, со планирани 2.000 директни вработувања..... [custom_frame_center][/custom_frame_center] Извор:  www.alfa.mk Датум на објава: 21.07.2016 [...]

10 03, 2016

Регионалната соработка и унапредување на конкуретноста главна тема на првиот ден од Копаоник бизнис форумот

By | 2016-03-10T12:12:03+00:00 10/03/2016|Економија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] На вчерашниот прв ден од Копоаник бизнис форумот, една од главните панел дискусии беше на тема "Регионалната соработка и унапредување на конкурентноста‘‘. На панелот беше истакнато дека регионалната соработка е важна за напредокот на сите земји од западен Балкан поради тоа што имаат заеднички проблеми и воедно поради тоа што само како регион може да бидат конкурентни во привлекување на инвестиции. Претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азе [...]

2 03, 2016

КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ (8-10 МАРТ 2016)

By | 2016-03-02T16:10:17+00:00 02/03/2016|Економија|

[custom_frame_left shadow="on"][/custom_frame_left] На Форумот ќе присуствуваат 820 учесници; во текот на три дена високи државни функционери и влијателни бизнис лидери ќе водат панел дискусии за реформските предизвици од различни аспекти  2. март 2016. – Копаоник бизнис Форумот кој ќе се одржи од 8 до 10 март во Конгресниот центар на хотелот Гранд Копаоник, ќе собере рекорден број на учесници – 820 учесници, претставници од Владата, домашни и странски стопанственици, дипломати, економски аналит [...]

4 02, 2016

Поддршка за МКстартапс заедницата во склоп на Startup Europe Week

By | 2016-02-04T12:56:20+00:00 04/02/2016|Економија, Информатичка технологија|

Градот убав, оваа недела живее со “стартап треска“ во духот на Startup Europe Week. На иницијатива на DigitalAgendaEU со поддршка на Европската Комисија, StartUp Europe Week  доаѓа во Скопје, а за овој настан се погрижија локалните ко-организатори: Нина Николиќ, (претставник на StartUpSelfie и Brainster) Зоран Настески (претставник на Inception Enterprise), Игор Маџов (претставник на NewMan’s Business Accelerator), Јулиа Мицевска (претставник на CoSeed и MadiGroup) и Миле Бошков (претставник на [...]

11 02, 2015

Информатичката компанија со глобално искуство, „Ендава“, ги отвори новите канцеларии во Скопје

By | 2015-02-11T15:09:59+00:00 11/02/2015|Економија, Информатичка технологија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Една од најбрзо растечките компании за создавање услуги на полето на информатичките технологии, „Ендава“, која што под своја закрила моментно има над 1.800 вработени со полно работно време, официјално ги отвори канцелариите во Скопје. Дел од центарот за испорака во Македонија веќе се 30 ИТ-професионалци, а компанијата има намера таа бројка во следните неколку месеци да достигне 100, додека во наредните четири години бројот на вработени да се искачи до окол [...]

7 11, 2014

Шведскиот пазар отворен за висококвалитетни македонски производи

By | 2014-11-07T12:49:07+00:00 07/11/2014|Економија|

Денес во хотел Карпош се одржа семинар “Export to Sweden” во организација на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на РМ заедно со Open Trade Gate Sweden, Шведска Владина Агенција чија цел е да ја поттикне трговијата и зголеми извозот на земјите во развој кон Шведска. Во организација на настанот е вклучена и Амбасадата на Шведска во РМ, и по тој повод , амбасадорот  Н.Е Г-дин Мамс Страфансон се обрати на присутните: „Овој семинар е по иницијатива на Амбасадата на РМ во Стокхол [...]

3 11, 2014

Алкалоид: раст на извозот од 11% и нови 54 вработувања во 2014 година!

By | 2014-11-03T13:26:54+00:00 03/11/2014|Економија, Здравство|

‘‘Алкалоид АД‘‘ Скопје во периодот јануари – септември 2014 година оствари позитивни финансиски резултати искажани во неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Во единечниот Биланс на успех, остварените единечни продажби во износ од 4.344 милиони денари бележат зголемување за 2% во споредба со остварените во истиот период во 2013 година. Добивката пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА) изнесува 801 милиони денари што претставува зголемување од околу [...]