Здравство

/Здравство
20 04, 2017

Нова иновативна терапија за хематолошки малигни болести достапна во Македонија

By | 2017-05-17T12:34:59+00:00 20/04/2017|Здравство|

Нова надеж за болните од хематолошки малигни болести во Р. Македонија е пристапот до новиот таргетиран лек GAZYVA® (obitunuzumab), за лекување на најчестиот вид хематолошки малигни болести, хронична лимфоцитна леукемија и релапс/рефракторен не-Хочкинов лимфом. Gazyva (obitunuzumab)  e лек на фармацевтската компанија „Рош“, кој овозможува продолжено вкупно преживување и подобрен квалитет на животот на пациентите со овој тип хематолошки малигни болести. На 19 април, во склоп на Вториот конгрес на [...]

3 11, 2014

Алкалоид: раст на извозот од 11% и нови 54 вработувања во 2014 година!

By | 2014-11-03T13:26:54+00:00 03/11/2014|Економија, Здравство|

‘‘Алкалоид АД‘‘ Скопје во периодот јануари – септември 2014 година оствари позитивни финансиски резултати искажани во неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Во единечниот Биланс на успех, остварените единечни продажби во износ од 4.344 милиони денари бележат зголемување за 2% во споредба со остварените во истиот период во 2013 година. Добивката пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА) изнесува 801 милиони денари што претставува зголемување од околу [...]

18 03, 2014

Алкaлоид во ново партнерство со Црвениот крст

By | 2014-03-18T14:21:18+00:00 18/03/2014|Здравство|

„Алкалоид“ склучи ново партнерство со Црвениот крст на Република Македонија, финансирајќи го ребрендирањето на Дневниот центар за дарување крв, како и по натамош ното негово функционирање. Главна цел на обновениот центар е да се афирмира не само како место за дарување крв туку и како база за еду кација на потен цијалните крво дарители и заразменување меѓусебни идеи и искус тва во рамки на крводарителската дејност. Денот на основањето на Црвениот крст на Република Македонија и Денот на крводари т [...]

18 12, 2013

„АЛКАЛОИД“ ПУШТИ ВО УПОТРЕБА СОВРЕМЕН ВИСОКО-РЕГАЛЕН МАГАЦИН ВО ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

By | 2013-12-18T14:09:17+00:00 18/12/2013|Економија, Здравство|

„Алкалоид“ пушти во употреба современ магацински простор за готови производи. Вкупната вредност на инвестицијата која се реализираше за само девет месеци, изнесува 1,2 милиони евра, соопштиија од фармацевтската компанија. Магацинскиот простор е изведен на вкупна површина од 1.600 м2 и висина од 13 м, со 3.114 палетни места за високо-регално складирање на козметички производи и  медицински помагала. Магацините се опремени со сталажен систем со висина од 12,5 м, а за манипулација со палетите со го [...]

18 12, 2013

Од петок Chr Hansen со канцеларија во Скопје

By | 2013-12-18T13:55:21+00:00 18/12/2013|Економија, Здравство|

Реализирање на проекти за иновативни прехранбени производи без синтетски бои и било какви додатоци, односно clean label, ќе овозможи првата канцеларија на данската фирма Chr Hansen во Македонија. Канцеларијата ќе биде официјално отворена во петок, а ќе се наоѓа на Факултетот за земјоделски науки и храна. Мери Илиеска, раководителот на Chr Hansen, вели дека станува збор за дел од глобална стратегија за воспоставување на соработка меѓу науката и индустријата. “Ги следиме големите и глобални идеи н [...]

13 12, 2013

Живко Мукаетов доби „Златен медал” на Црвениот крст

By | 2013-12-13T16:09:11+00:00 13/12/2013|Здравство|

Црвениот крст на Р. Македониј му го додели престижното признание „Златен медал" на генералниот директор и претседател на УО на „Алкалоид" г. Живко Мукаетов, за безрезервната поддршка на социјални програми кои се насочени кон помагање на најранливата категорија граѓани. На вчерашната пригодна церемонија во просториите на Црвениот крст оваа организација му изрази огромна благодарност за огромниот придонес кој континуирано со години го дава во насока на помош на оние на кои истата им е најпотребна. [...]

2 10, 2013

„Алкалоид“ доби дозвола за пласман на лекови на пазарите на Заедницата на независни држави

By | 2013-10-02T13:17:01+00:00 02/10/2013|Здравство|

"Алкалоид“ доби дозвола за пласман на повеќе од 30 лека на пазарите на Заедницата на независни држави (ЗНД) -  Ерменија, Азербејџан, Грузија, Туркменистан... Истовремено, почнати се неколку проекти и во Казаxстан. Првите продажби во овие земји треба да започнат до крајот на тековната или на почетокот на следната година. ЗНД како регион кој глобално влегува во рамки на пазарите во развој, со себе носи многу специфики, особено во регулаторниот сегмент, каде критериумите за регистрација на лекови с [...]

29 08, 2013

Уште два лекови на „Алкалоид“ се најдоа на европскиот пазар

By | 2013-08-29T15:24:18+00:00 29/08/2013|Здравство|

По тригодишна процедура, Алкалоид доби одобрување за пласман на два свои лека на пазарите на земјите-членки на Европската Унија. Метадон ќе се продава во 11 европски земји, а Цефиксим (ПАнцеф), доби дозвола да се пласира во 12 земји членки на ЕУ. Постапките за добивање на авторизациите за пласман на овие лекови се спроведени според најстрого регулираните процедури на Европската Унија, како што е Европската децентрализирана процедура, на чело со Агенцијата за лекови на Англија, како референтна др [...]

3 06, 2013

Антибиотик на Алкалоид ќе се продава во Германија, Франција и Австрија

By | 2013-06-03T15:02:17+00:00 03/06/2013|Економија, Здравство|

По процедура на анализи, проценки и проверки од страна на експертски тимови која траела три години, одобрен е пласманот на антибиотик на Алкалоид на пазарите на водечките европски економии, Германија, Франција и Австрија. Станува збор за антибиотикот цефадроксил, во Македонија познат под името Алицеф, индициран за третирање на респираторни инфенкции, инфекции на кожата и меките ткива и уринарни инфекции. Алкалоид АД Скопје на крајот од минатиот месец ја доби оваа прва дозвола за пласман на свој [...]

15 04, 2013

Мафијата за фалс храна помоќна и од наркобизнисот

By | 2013-04-15T14:10:07+00:00 15/04/2013|Економија, Здравство|

Аферата е вредна милијарди евра, а во земјите од ЕУ постојат 3.600 групи во кои се ангажирани илјадници лица што се вклучени во перењето пари преку овој нелегален бизнис со храната. Пандорината кутија е отворена бидејќи Европа, но и светот, го тресе криза со фалсификувана храна. Аферата е вредна милијарди евра, а за само месец дена се обелоденија бројни фалсификати со храна како што се аферите за коњско, говедско и кучешко месо. На листата се најде и спорниот квалитет на рибата, а истовремено на [...]