Информатичка технологија

/Информатичка технологија
16 03, 2021

Прв онлајн регистар на е-трговци, проверете каде купувате

By | 2021-03-16T10:46:52+00:00 16/03/2021|Информатичка технологија, Македонија, Маркетинг|

Онлајн регистар на е-трговци креираше Асоцијацијата за е-трговија на Македонија АЕТМ во рамки на бесплатната едукативна веб платформа ecommerce4all.mk. Преку регистарот купувачите имаат можност лесно да проверат пред да направат нарачка дали се работи за регистирана онлајн продавница. Изработен е во соработка со петте банки кои што нудат е-трговија.  Целта, како што велат од АЕТМ, е да ја зголеми информираноста на купувачите и нивната заштита, да им овозможи лесно да направат разлика помеѓу реги [...]

24 09, 2018

Мобилна апликација за комуникација со општина Карпош

By | 2018-09-25T11:34:37+00:00 24/09/2018|Информатичка технологија, Македонија|

Општина Карпош ќе биде меѓу единствените локални самоуправи која ќе има мобилна апликација, достапна за корисниците на IOS и Android, за пријавување на проблеми, давање на препораки и идејни решенија на територија на Карпош. Апликацијата ќе биде достапна од октомври, а е подготвена од страна на организацијата Блинк 42 – 21 чии претставници денеска одржаа презентација за функционирање на апликацијата, пред претседателот на Совет, Андреј Манолев, како и пред дел од членовите на Советот. На овој н [...]

14 09, 2018

Првиот TEDxSkopjeSalon – Каква е иднината на транспортот?

By | 2018-09-14T11:12:25+00:00 14/09/2018|Економија, Информатичка технологија|

Зголемената популација во големите градови е еден од предизвиците на процесите на планирање и управување на градовите. Несомнено, еден од најзначајните предизвиците во таканаречените “мега градови” е транспортот, предизвик кој придонесува до значителни штети кои водат кон здравствени проблеми и недостаток на економски развој. Дополнително, во последните години, во Македонија се забележува раст во потрошувачката енергија од транспорт, од 24% во 2012 на 32,5% во 2015 година, од кој најдоминантен [...]

9 03, 2016

X3M LABS – National Public Champion на Република Македонија 2015/2016 – European Business Awards

By | 2016-03-09T12:14:33+00:00 09/03/2016|Uncategorized, Информатичка технологија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] На European Business Awards после долга и успешна гласачка кампања низ целата Европа се генерираа 160.000 гласови за компаниите односно избраните Национални Шампиони. Македонската компанија X3M Labs беше изгласана од гласачите од цела Европа како нивни најдобар бизнис од Република Македонија од кандидатите од сите приложени National Champions односно победници во соодветните категории, при што се именува во National Public Champion (Национален Јавен Победн [...]

4 02, 2016

Поддршка за МКстартапс заедницата во склоп на Startup Europe Week

By | 2016-02-04T12:56:20+00:00 04/02/2016|Економија, Информатичка технологија|

Градот убав, оваа недела живее со “стартап треска“ во духот на Startup Europe Week. На иницијатива на DigitalAgendaEU со поддршка на Европската Комисија, StartUp Europe Week  доаѓа во Скопје, а за овој настан се погрижија локалните ко-организатори: Нина Николиќ, (претставник на StartUpSelfie и Brainster) Зоран Настески (претставник на Inception Enterprise), Игор Маџов (претставник на NewMan’s Business Accelerator), Јулиа Мицевска (претставник на CoSeed и MadiGroup) и Миле Бошков (претставник на [...]

21 10, 2015

Едукативната платформа Brainster се лансираше

By | 2015-10-21T14:43:43+00:00 21/10/2015|Информатичка технологија, Образование|

Ви соопштуваме дека се лансираше новата платформа Brainster. Визијата на Brainster е да го претвори градот во универзитет, секој простор во училница и секој од нас во инструктор и студент. Уште првиот ден од лансирањето на Brainster ќе може да најдете различни курсеви, од „курс за фотографија“ до курс за „Storytelling: Како да пишувате за странски медиуми“ кој можете да го добиете за неверојатно ниска цена. Иако инструктрите сами ја одбираат цената по која ќе го понудат курсот, ние ги советуваме [...]

20 03, 2015

Фејсбук најавува: Наскоро ќе се праќаат пари преку пораки на социјалната мрежа

By | 2015-03-20T13:14:19+00:00 20/03/2015|Информатичка технологија|

Најголемата социјална мрежа на светот наскоро ќе прикаже нова опција на својата апликација „Фејсбук Месинџер“ со која корисниците ќе може да праќаат пари преку порака. Со новата опција корисниците постари од 18 години ќе може преку оваа апликација да испраќаат пари едни на други. Според инструкциите испраќањето ќе биде многу едноставно... повеќе: http://taratur.com/fejsbuk-najavuva-naskoro-ke-se-prakaat-pari-preku-poraki-na-sotsijalnata-mrezha/ [custom_frame_center][/custom_frame_center] Извор: [...]

11 02, 2015

Информатичката компанија со глобално искуство, „Ендава“, ги отвори новите канцеларии во Скопје

By | 2015-02-11T15:09:59+00:00 11/02/2015|Економија, Информатичка технологија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Една од најбрзо растечките компании за создавање услуги на полето на информатичките технологии, „Ендава“, која што под своја закрила моментно има над 1.800 вработени со полно работно време, официјално ги отвори канцелариите во Скопје. Дел од центарот за испорака во Македонија веќе се 30 ИТ-професионалци, а компанијата има намера таа бројка во следните неколку месеци да достигне 100, додека во наредните четири години бројот на вработени да се искачи до окол [...]

17 11, 2014

Да прославиме десет фантастични години со Firefox!

By | 2014-11-17T12:54:39+00:00 17/11/2014|Информатичка технологија|

В понеделник, на 17 ноември 2014 г. заедницата на Mozilla во Македонија организира настан на кој што ќе прославиме десет фантастични години од објавувањето на првата верзија на прелистувачот Firefox. Сите сте поканети во Concept 37 од 19 часот. повеќе: http://mozilla.mk [custom_frame_center][/custom_frame_center] Извот: http://mozilla.mk Датум на објава: 17.11.2014   [...]

13 11, 2014

YouTube воведува претплата – 395 денари месечно

By | 2014-11-13T14:31:19+00:00 13/11/2014|Информатичка технологија|

YouTube се претвори во најголемиот музички сервис на светот, а вчера оваа компанија ги претстави новостите со кои дополнително ќе се подобри овој сервис… На апликациите на страницата на YouTube ќе има ново јазиче наменето за љубителите на музика, во кое ќе има издвоени музички спотови, препорачани плејлисти, базирани на музиката што ја слуша корисникот и песните кои моментално се во тренд на YouTube. повеќе: http://www.press24.mk/youtube-voveduva-pretplata-395-denari-mesechno [custom_frame_cente [...]