Образование

/Образование
3 10, 2018

Тркалезна маса со Чивнинг стипендисти од регионот

By | 2018-10-03T12:50:29+00:00 03/10/2018|Образование|

Асоцијацијата на Чивнинг Стипендисти во Македонија (МЦАА) со поддршка од Програмскиот Фонд за Чивнинг Алумни (CAFF) организира Тркалезна маса со Чивнинг стипендисти од регионот (Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Црна Гора и Бугарија) со фокус на перспективите за Западен Балкан по Лондонскиот Самит. - Датум: 6ти Октомври - Време: 10:00 - Локација: Национална Универзитетска Библиотека св.Климент Охридски Во склоп на настанот насловен "Western Balkans beyond the London Summit" ќе има д [...]

21 10, 2015

Едукативната платформа Brainster се лансираше

By | 2015-10-21T14:43:43+00:00 21/10/2015|Информатичка технологија, Образование|

Ви соопштуваме дека се лансираше новата платформа Brainster. Визијата на Brainster е да го претвори градот во универзитет, секој простор во училница и секој од нас во инструктор и студент. Уште првиот ден од лансирањето на Brainster ќе може да најдете различни курсеви, од „курс за фотографија“ до курс за „Storytelling: Како да пишувате за странски медиуми“ кој можете да го добиете за неверојатно ниска цена. Иако инструктрите сами ја одбираат цената по која ќе го понудат курсот, ние ги советуваме [...]

22 09, 2015

BRAINSTER започна револуција во образованието

By | 2015-09-22T11:46:25+00:00 22/09/2015|Образование|

Како што Airbnb го промени начинот на кој ги планираме патувањата, така Brainster ќе го промени начинот на кој учиме.  Ние веруваме дека секој од нас поседува практични вештини за да предава и постојана потреба да стекнува нови знаења. Brainster.co веб сервисот  ќе им овозможи на сите со практично знаење да им понудат курсеви на останатите луѓе од заедницата. Нашата визија е да го претвориме градот во универзитет, секој простор во училница и секој од нас во инструктор и студент. Braisnter платфо [...]

13 11, 2014

„НОВА“ ја отвори првата средношколска училница по кинески јазик во Македонија

By | 2014-11-13T16:26:58+00:00 13/11/2014|Образование|

Меѓународните училишта НОВА и Институтот „Конфучиј“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје денеска отпочнаа соработка што подразбира организирање настава по кинески јазик во оваа образовна установа. Со чинот на потпишување на Меморандум за соработка помеѓу двете споменати институции, кинескиот им се придружи на францускиот, италијанскиот, германскиот и шпанскиот кои моментно се изучуваат како странски јазици во НОВА. Со отварање на првата средношколска училница по кинески јазик, Универ [...]

11 04, 2013

Во сабота Конференција за професионална ориентација на млади

By | 2013-04-11T15:05:13+00:00 11/04/2013|Образование|

Ротари клубот Скопје - Камен Мост, во соработка со Меѓународното училиште НОВА и поддршка од градот Скопје, организира Конференција за професионална ори-ентација на средношколци под мо-тото „Зошто е толку важно да ја изберам вистинската професија за мене?". Конференцијата ќе се одржи на 13.04., сабота, од 12 до 17 часот, во просториите на Меѓународното училиште НОВА. На неа ќе се обратат повеќе истакнати говорници ка-ко Венко Андоновски, Жан Митрев, Димитар Богов и Илијанчо Гаговски, кои ќе го с [...]

8 03, 2013

Гимназијата НОВА доделува стипендии

By | 2013-03-08T14:49:36+00:00 08/03/2013|Образование|

Меѓународното училиште НОВА и Фондацијата "Борис Трајковски" и оваа година ќе доделат три целосни стипендии за четиригодишно школување на талентирани ученици од Македонија. Условите за конкурирање опфаќаат солидно познавање на англиски јазик и математика, одличен успех од петто до осмо одделение, препораки од класен раководител и наставник по избор. При селекцијата, на кандидатите ќе им биде зададена тема за есеј и ќе бидат спроведени тестирања за проверка на знаењата по англиски јазик и математ [...]

24 12, 2012

Иднината на Образованието – Таблети Наместо Тетратки и Книги

By | 2012-12-24T06:56:46+00:00 24/12/2012|Информатичка технологија, Образование|

Истражувачите за човечки фактори одлучиле дека таблетите може да бидат искористени како помош за студентите за време на часовите. Тие нудат една платформа која вклучува белешки, тетратки, задачи и сѐ она што наставникот го напишал на таблата. Така, учениците би биле подобро организирани и ќе учат побрзо. Со таблетите, предавањата се пренесуваат од предниот дел на училницата до сечиј компјутер. Работните тетратки се дигитализирани и се наоѓаат во таблетите. „Моите белешки беа  неорганизирани пора [...]

31 10, 2012

1200 Стипендии за Младите Лица

By | 2012-10-31T01:54:00+00:00 31/10/2012|Образование|

Стипендии за талентираните ученици, младите спортисти владата за учебната 2012/2013 година ќе додели над 1200 стипендии за младите лица ученици, спортисти до 20 години во насока на подршка на развојот на младинскиот ентизијазам и талентираноста. Кога ќе пораснам сакам да станам познат фудбалер како Горан Пандев. Децата тренираат и сонуваат да станат како своите идоли. Не секогаш е доволен само талентот, потребни се и услови за тренинг но и пари. За оваа цел владата ќе додели над 1200 стипендии з [...]

3 09, 2012

Учебната Почна, Колку Чини Првачето?

By | 2012-09-03T05:29:01+00:00 03/09/2012|Образование|

Родителите во минус на сметката, наставниците незадоволни од платите, власта го преиспитува бројот на вработени и можностите на буџетот, несраземерен однос меѓу наставниците и учениците, децата жалат поради крајот на распустот, но и се радуваат на повторната средба со другарчињата. Почнува учебната година, нова, а со стари проблеми, најчесто исти секоја година недостиг од пари. Сепак, поаѓањето на првачињата во училиште е радосен настан во семејството, па родителите сметаат дека за овој свечен м [...]

21 08, 2012

Едни Училишта Преполни, Други Едвај Составуваат Паралелки

By | 2012-08-21T02:35:11+00:00 21/08/2012|Образование|

Некои училишта во земјава мака мачат да формираат паралелки во основно или средно образование, а други бараат дозвола за формирање нови. Во одделни градови, особено во западниот дел од земјава, има недостиг од паралелки, а во еден клас има и по 40 ученици, додека во други градови едвај се формира и еден клас. Овој дисбаланс им создава проблеми не само на учениците, туку и на локалните власти и на Министерството за образование и наука. Иљаз Халими од секторот за образование во општина Тетово вели [...]