Телекомуникации

/Телекомуникации
7 08, 2020

Galaxy Tab S7|S7+: нови Samsung таблети за работа и забава

By | 2020-08-07T10:57:00+00:00 07/08/2020|таблет, Телекомуникации|

Сеул/Скопје, 6. август 2020. година – Компанијата Samsung Electronics Co., Ltd во текот на вчерашниот Galaxy Unpacked настан, претстави и два нови таблети – Galaxy Tab S7|S7+. Со новите функции, унапреденото S pen пенкало, проширената тастатура, големиот екран и моќниот процесор, како и поддршката за 5G мрежа кај моделот S7+ , овие уреди нудат мноштво алатки за работа и забава. Моќен уред за работа... Процесорот на последната генерација на корисниците на овие уреди ќе им пружи можности за врвна [...]

21 11, 2019

Samsung и Војна на ѕвездите ќе ги израдуваат своите фанови со уникатно издание на Note10+

By | 2019-11-21T12:07:16+00:00 21/11/2019|Македонија, Телекомуникации|

Соединување на две познати галаксии Samsung и Војна на ѕвездите ќе ги израдуваат своите фанови со уникатно издание на Note10+ Во пресрет на продолжението на легендарното филмско остварување, Војна на ѕвездите: Подемот на Скајвокер, чија премиера е закажана за во декември оваа година, компанијата Samsung Electronics го претстави специјалното издание на Galaxy Note10+ моделот. Преку соработката со продукциската куќа Lucasfilm и изданието кое содржи специјално дизајниран телефон, маска, значка за [...]

30 09, 2014

ЗА ФЕЈСБУК ЌЕ СЕ ПЛАЌА ОД 1 НОЕМВРИ

By | 2014-09-30T10:56:10+00:00 30/09/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

На пресконференцијата што вчера ја одржа раководството на фејсбук во Калифорнија, изјавија дека од први ноември на корисниците на фејсбук ќе им се наплаќа по 2,99 долари месечно или 143 денари по нашки. До вакво решение дошле поради константните трошоци кои ги има фејсбук како сајт, кои се многу поголеми од придобивките. „Доколку корисниците на фејсбук сакаат сајтот сеуште да постои, мора да ја плаќаат оваа чланарина. Жалиме што дојдовме до ваква одлука, меѓутоа не постои никаков друг начин како [...]

29 09, 2014

Драстично намалување на цените на роамингот од 1.јануари.

By | 2014-09-29T10:10:48+00:00 29/09/2014|Телекомуникации|

Утре во Будва и официјално ќе биде потпишана Спогодба со која македонските граѓани кога ќе патуваат во Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора, ќе зборуваат, ќе пишуваат пораки и ќе користат мобилен интернет со исти цени како кај нас. Драстично намалување на цените на роамингот од 1.јануари. по принципот на ЕУ, и регионов договара единствени цени за роаминг услугите односно зборување во странство како дома. Утре во Будва ќе се потпише договорот. Утре во Будва и официјално ќе биде потпи [...]

4 09, 2014

Ќе се подигнува јавната свест за злоупотребата на социјалните мрежи во скопските средни училишта

By | 2014-09-04T15:32:38+00:00 04/09/2014|Информатичка технологија, Македонија, Телекомуникации|

Од 15-ти септември во сите скопски средни училишта ќе биде спроведена едукација, со цел подигање на јавната свест за злоупотребата на социјалните мрежи. Градот Скопје и Дирекцијата за заштита на личните податоци потпишаа договор за соработка. „Една од генералните причини што Градот Скопје се вклучува во еден ваков проект и во целост даваме поддршка за реализација, истакна тој, се податоците добиени од проектот за набљудување на криминалот од омраза на Македонскиот Хелсиншки комитет, според кој в [...]

3 09, 2014

Каде е Македонија во ерата на 4Г

By | 2014-09-03T15:40:41+00:00 03/09/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

Секоја декада во последните десетлетија означува раѓање на нова генерација мобилни системи на светската сцена. Мотивиран од технолошкиот развој и поттикнат од непресушната потребата на корисникот за услуги со подобар квалитет и збогатени можности, развојот на секоја нова генерација мобилни системи зацртува и остварува решенија, кои во одреден технолошки моментум, ги задоволуваат најсмелите предвидувања. Историскиот развој на мобилните системи започнува во осумдесетите години од минатиот век со п [...]

26 05, 2014

Google влегува во сателитската индустрија

By | 2014-05-26T10:00:12+00:00 26/05/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

Интернет гигантот Google е на пат да склучи нов мултимилијарден договор, овој пат насочен кон платформа за сателитски слики. Станува збор за стекнување на Skybox Imaging, а договорот ќе биде за 1 милијарда долари. Skybox Imaging се експерти во фотографии со висока резолуција од сателитите. Компанијата нуди слики, кои помагаат исклучиво на различен тип на бизнис. Таков пример е густината на паркирање во некој регион. Според TechCrunch двете компании се уште се во рана фаза на преговори. Факт е де [...]

23 05, 2014

Без роаминг во Македонија, Србија, Црна Гора, БиХ, Албанија и Косово

By | 2014-05-23T08:34:10+00:00 23/05/2014|Економија, Информатичка технологија, Телекомуникации|

Според Роберт Орданоски, директор на АЕК, расположението за да се направи цените на разговорите по телефон да бидат како во матичната држава, е огромно Граѓаните на државите на Балканот што се уште не се влезени во Европската унија наскоро би можеле да разговараат меѓу себе без да плаќаат високи сметки за роаминг. Според Роберт Орданоски, директор на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), расположението за да се направи цените на разговорите по телефон да бидат како во матичната држава, е [...]

19 03, 2014

Македонски јазол за Интернет сообраќај

By | 2014-03-19T13:56:45+00:00 19/03/2014|Телекомуникации|

Пониски цени и побрз и посигурен Интернет се очекува со воспоставувањето на заедничкиот јазол за Интернет сообраќајот во Македонија Матрикс. Интернет протокот ќе се одвива само преку домашниот јазол, со кој ќе се поврзат околу 100 домашни Интернет сервис провајдери, наместо преку таквите точки во Виена или во Софија. Инвестицијата за просторот и опремувањето на националната точка за поврзување на целиот Интернет изнесува 300 илјади евра. Интерес за поставување на серверите во македонскиот Матрик [...]

2 01, 2014

Нови давачки за телевизиите, кабелските и телекомуникациските оператори

By | 2014-01-02T12:00:50+00:00 02/01/2014|Информатичка технологија, Телекомуникации|

На почетокот од јануари стапи на сила новиот Закон за филмска дејност, кој носи нова јавна давачка за дел од бизнис секторот. Националните телевизии од вкупниот годишен приход, 1,1 % ќе треба да и плаќаат на новата Агенција за филм, кабелските и телекомуникациските оператори ќе треба да издвојат 2,5 % од вкупните годишни приходи, 5 % на Агенцијата ќе треба да и плаќаат кината, 3 % дистрибутерите и изнајмувачи на филмови и 1,3 % приредувачите на игри на среќа. Собранието новиот закон го изгласа в [...]