Тутунска Индустрија

/Тутунска Индустрија
31 10, 2012

Фијаско на Предвремениот Откуп на Тутунот

By | 2012-10-31T01:17:19+00:00 31/10/2012|Тутунска Индустрија|

Фијаско на предвремениот откуп на тутунот. Од предвидените количини нема да се откупат ни половината. Како и минатата така и оваа година се изјаловија предвидувањата и проценките во количините тутун што требаше пријавените компании да ги преземат од своите кооперанти во така наречениот предвремен откуп на тутунот. Претседателот на сојузот на тутунски здруженија Данчо Милевски не е задоволен ни од динамиката ниту од цените што се остварени во двете фази од предвремениот откуп. И покрај овој квали [...]

11 09, 2012

Одгледувањето Ориентален Тутун Под Прашалник

By | 2012-09-11T02:52:42+00:00 11/09/2012|Тутунска Индустрија|

Препораките за одгледување тутун, кои произлегуваат од Рамковната конвенција за контрола на тутунот, се контрадикторни и се сериозна закана за тутунопроизводителите, предупредија од Здружението на производители на тутун и на производи од тутун при Стопанската комора на Македонија. Претседателот на здружението Кирил Филиповски оцени дека усвојувањето на препораките, со кои, меѓу другото, се препорачува постепено залирање на одгледувањето тутун, ќе биде штетно за македонското тутунопроизводство, с [...]

30 08, 2012

Царината Потпиша Меморандум за Разбирање со Japan Tobacco International

By | 2012-08-30T03:17:40+00:00 30/08/2012|Тутунска Индустрија|

Меморандум за разбирање помеѓу Царинската управа на Македонија и компанијата Japan Tobacco International потпишан е во средата во Скопје. Со овој Меморандум се продолжува  досегашната континуирана и успешна соработка која започна во 2007 година со потпишување на првиот ваков  меморандум, информира Царинската управа. [custom_frame_right][/custom_frame_right] Основна цел за склучување на овој Меморандум е заедничка и координирана соработка во заштитата на легитимната трговија со тутунски производи [...]

13 07, 2012

Инвестиција од 23 Милиони Евра за Удвојување на Извозот

By | 2012-07-13T05:43:41+00:00 13/07/2012|Економија, Тутунска Индустрија|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] „Империјал тобако ТКС", која годинава одбележува 10 години од преземањето на некогашниот Тутунски комбинат - Скопје, вчера го објави почетокот на инвестицијата во висина од 23 милиони евра, која ќе опфати целосно реновирање на сите објекти во рамките на фабриката, ќе се инвестира во нови машини за изработка и за пакување цигари, а ќе биде набавена и нова опрема за следење на производот. Со ова ќе се комплетира модернизацијата, со што фабриката ќе стане едн [...]

26 06, 2012

Ќе се Продава „Тутунски комбинат“ од Прилеп

By | 2012-06-26T13:25:42+00:00 26/06/2012|Економија, Тутунска Индустрија|

Актуелниот менаџерски тим смета дека е најдобро комбинатот да се раздели на два дела, па потоа да оди на продажба. Крајниот збор за моделот за продажба ќе го има Владата, која е мнозински сопственик на комбинатот. Тендер за продажба на „Тутунски комбинат“ од Прилеп ќе биде распишан до крајот на септември годинава, најави вчера раководството на комбинатот. Оттаму велат дека неколку компании веќе покажале интерес за купување на комбинатот. Актуелниот менаџерски тим смета дека е најдобро комбинатот [...]