Eкологија

/Eкологија
16 10, 2014

Ќе се собира отпад од електрична и електронска опрема

By | 2014-10-16T14:57:38+00:00 16/10/2014|Eкологија, Информатичка технологија|

Министерството за животна средина и просторно планирање на РМ и Асоцијацијата „Ајде Македонија“ на 18.10.2014 година ја организираат Националната акција за чистање „Македонија без отпад 2014“. Општина Охрид и ЈП„Охридски Комуналец“ за таа цел на паркингот пред ресторан „Европа“ ќе постават контејнер за собирање на отпад од електрична и електронска опрема.... повеќе: http://tvm.mk/vesti/ohrid/19051-sobira-otpad-elektricna-elektronska-oprema [custom_frame_center][/custom_frame_center] Извор: www.t [...]

14 08, 2014

Компанијата Пакомак продолжува со инвестиции низ земјава

By | 2014-08-14T14:09:14+00:00 14/08/2014|Eкологија|

Соработката на компанијата Пакомак со единиците на локална самоуправа низ Македонија продолжува со донација на нови жолти контејнери за селективно собирање на амбалажниот отпад во општина Кичево. Подобрената инфраструктура и можност за селективно фрлање отпад е основа за да се има почист град. Сега во нашиот град, имаме можност да го одлагаме отпадот од пакување на над 40 локации. Секако улогата на граѓаните и нивната еколошка свест не е помала. Но сепак сите заедно треба да придонесуваме за да [...]

20 09, 2012

Компанијата „Џонсон Мети“ ќе добие А-Интегрираната еколошка дозвола

By | 2012-09-20T11:00:27+00:00 20/09/2012|Eкологија, Економија|

Заменик- претседателот на Владата задолжен за економски прашања Владимир Пешевски и министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми, денеска на компанијата „Џонсон Мети“ ДООЕЛ Скопје ќе и издадат А-Интегрираната еколошка дозвола, согласно Законот за животна средина и спроведената законска процедура. Британската компанија „Џонсон Мети“ е присутна во државата од 2010 година, од тогаш има произведено шест милиони катализатори по светски стандарди и е извозник број еден од Македо [...]

21 05, 2012

Алкалоид Доби Интегрирана Еколошка Дозвола

By | 2012-05-21T14:32:38+00:00 21/05/2012|Eкологија, Здравство|

Интегрирана еколошка дозвола е потфат за кој Алкалоид вложи повеќе од половина милион евра, а е дел од усогласувањето со законската регулатива во земјава и со закoнодавствството на ЕУ, како и заради интегрирано спречување и контрола на загадувањето. Алкалоид АД – Скопје ги почна подготовките за добивање Интегрираната еколошка дозвола уште во 2007 година. Денеска на генералниот директор на Алкалоид АД – Скопје, Живко Мукаетов дозволата  му ја врачи министерот за животна средина и просторно планир [...]

16 05, 2012

Бугарската ,,Соларпро Холдинг” Ќе Гради Фотоволтаичен Парк Во Битола

By | 2012-05-16T11:35:58+00:00 16/05/2012|Eкологија, Економија|

Бугарската компанија ,,Соларпро Холдинг” потпиша договор за изградба на фотоволтаичен парк во Македонија. Според компанијата соларниот парк со моќност од 1 мегават ќе се гради во близина на Битола, а бугарската компанија, ќе биде одговорна за целосната реализација на проектот. ,,Соларпро Холдинг” досега во Бугарија има изградено 32 соларни електрани со вкупен капацитет од речиси 100 мегавати, а соларниот парк во Битола ќе биде првиот што компанијата го гради во странство.   [custom_frame_ce [...]

12 05, 2012

Нискобуџетна Компанија Ќе Добие Субвенции За Шест Нови Авиолинии

By | 2012-05-12T15:03:24+00:00 12/05/2012|Eкологија|

Нова нискобуџетна авиокомпанија, која ќе понуди линии до шест нови дестинации ќе биде субвенционирана со 40.000 евра, најави вчера премиерот Никола Груевски. Идната недела ќе се објави меѓународен тендер каде што преку субвенционирање ќе се бара нова нискобуџетна компанија. Авиокомпанијата која ќе го добие тендерот покрај субвенцијата од 40.000 евра, ќе добие и дополнителни 30.000 евра за понуда за дополнителна нова дестинациЈа и плус субвенции за секој превезен патник. „Ако тендерот биде успеше [...]

3 05, 2012

Продолжи Расправата По Ребалансот На Буџетот За 2012

By | 2012-05-03T15:04:32+00:00 03/05/2012|Eкологија, Македонија|

Собраниската Комисија за финансирање и буџет ја продолжи расправата по ребаланост на Буџетот за 2012 година. Миле Андонов од СДСМ рече дека и ребалансот нема да даде развој, дека е преобемен и оти буџетскиот дефицит е нереален. - Опозицијата е резервирана  дека тој буџетски дефицит од 2,5 проценти е реален. Голем дел од обврските од претходните години се префрлаат во наредните. Факт е дека и тие буџетски дефицити од година во година рапидно растат. Во првите од 2007 до 2009 година биле 375 а сег [...]

3 05, 2012

Еко-фабрика За Селекција На Отпад Ќе Се Гради На Депонијата Во Прилеп

By | 2012-05-03T13:27:05+00:00 03/05/2012|Eкологија|

ЈКП „Комуналец“ од Прилеп ја  избра хрватската фирма „Техникс“, која за 14,7 милиони денари (239 илјади евра) ќе ја врши селекцијата на отпадот. - Фирмата „Техникс“ понуди најдобри услови. Салата со линијата за селекција ќе биде поставена на депонијата Алинци на парцела од 6 илјади квадратни метри - вели Златко Ристески, директор на ЈКП „Комуналец“ од Прилеп. Првично, првата прилепска фабрика за одвојување на корисните материјали од отпадот ќе селектира пластика, хартија и старо железо, суровини [...]