Млеко

/Млеко
26 12, 2012

Казнети 8 Млекарници Поради Продажба на Лажни Производи

By | 2012-12-26T05:16:06+00:00 26/12/2012|Млеко|

Казна од 5 илјади евра заработиле 8 млекарници затоа што продавале растителни масти наместо сирење, кашкавал или урда што што ги довеле во заблуда потрошувачите. Според првиот човек на агенцијата за храна ниту една млекара не смее да продава сирење ако во него нема воопшто млеко. Осум млекари заработиле казни бидејќи продавале лажни прозводи и ги доведувале потрошувачите во заблуда. Продавале растителни масти, а ги означувале како сирење, урда, павлака и останати млечни производи. Сите заработил [...]

21 11, 2012

Здрав Оброк за Енергичен Ден

By | 2012-11-21T11:18:44+00:00 21/11/2012|Млеко|

Под мотото: Здрав оброк за енергичен ден - заедно сме повкуснии, двата домашни водечки брендови Виталиа" и Бимилк" организираат заедничка акција Виталиа Чоко мусли + Бимилк млеко за промотивна цена од само 99 ден, со што на своите потрошувачи ќе им понудат единствен спој на здравје и задоволство. Ексклузивниот сет на житни снегулки и млеко ќе биде достапен во сите Тинекс" маркети во текот на овој и наредниот месец.[custom_frame_right][/custom_frame_right] Во склад со здравиот начин на исхрана, д [...]

9 11, 2012

Претставена Стратегија за Развој на Млекарството

By | 2012-11-09T04:22:41+00:00 09/11/2012|Млеко|

Министерството за земјоделство ја претстави стратегијата за развој на мекарството според која во иднина субвенциите ќе се делат по квалитет а не по литар. Ова е само една од мерките која ќе се преземе за подигање на квалитетот на млекото на ниво на европските стандарди. Само 9 проценти од домашното млеко ги задоволува европските стандарди за квалитет. Ова според науката и министерството за земјоделство во наредните 7 години ќе се подобри со помош на стратегијата според која, субвенциите наместо [...]

29 10, 2012

Oтворена Лабораторија за Испитување на Квалитетот на Млеко

By | 2012-10-29T02:52:20+00:00 29/10/2012|Земјоделство, Млеко|

Министерот и заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски и Зоран Коњановски денеска во Битола пуштија во употреба лабораторија за испитување и анализа на квалитетот на сирово млеко, која претставува прва ваква приватна инвестиција во Република Македонија. Пред неколку дена на седница на Владата на Република Македонија, Димовски информира дека била усвоена пет годишната национална програма за развој на земјоделството и руралниот развој каде што на земјоделците им [...]

25 09, 2012

БиМилк ќе го одбележи Светскиот ден на училишното млеко

By | 2012-09-25T11:07:56+00:00 25/09/2012|Здравство, Млеко|

По повод одбележувањето на Светскиот ден на училишното млеко, в среда компанијата БиМилк ќе организира дружење со деца од повеќе основни училишта. Овој светски ден, кој традиционално се одбележува од 2000 година во голем број земји во светот, претставува одлична шанса за искажување на важностa на млекото во секојдневната исхрана на децата на училишна возраст. БиМилк одлучи првпат во Македонија да го прослави Светскиот ден на училишното млеко. Компанијата за сите ученици од избраните основни учил [...]

11 09, 2012

Работилници за Подобрување на Квалитетот на Млекото

By | 2012-09-11T03:16:23+00:00 11/09/2012|Млеко|

[custom_frame_right][/custom_frame_right] Федерацијата на фармерите во рамки на заедничката програма со Француската асоцијација на земјоделци за меѓународен развој (АФДИ) поддржана од Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА) организира четири работилници за подобрување на хигиената и квалитетот на млекото за фармери од Република Македонија. Целта на работилниците е да се обезбеди спој меѓу научните достигнувања и земјоделските практики што ќе води кон подобрување на постапките при [...]

31 07, 2012

Бимилк извезува трајно млеко на грчкиот пазар

By | 2012-07-31T14:09:09+00:00 31/07/2012|Економија, Млеко|

Најголемиот оператор со млеко и млечни производи во државава Бимилк, и оваа година, како и претходната продолжува со извоз на трајно млеко и киселомлечни производи на грчкиот пазар. Извозот во ЕУ е посебен предизвик со кој Бимилк се справува на најдобар можен начин, имајки ги во предвид ригорозните контроли од страна на европските надлежни служби. Извозниот број за ЕУ кој Бимилк го поседува како единствена во регионот е обврска, но и строга посветеност кон безбедноста и квалитетот на храната, ко [...]

27 07, 2012

Македонското Млеко се Стреми кон Европскиот Квалитет

By | 2012-07-27T10:14:21+00:00 27/07/2012|Млеко|

[custom_frame_left][/custom_frame_left] Само со беспрекорно здрави и квалитетни производи можеме да имаме лојални потрошувачи, вели Сашо Василевски. Летото е критичен период за консумација на млеко и млечни производи. Колку е важна примената на стандардите за квалитет во процесот на производство во овој период? Квалитетот и безбедноста на производите „Бимилк“ е императив и крајна цел на сите наши активности. Само со беспрекорно здрави и квалитетни производи можеме да имаме лојални потрошувачи. Т [...]

16 06, 2012

БиМилк на Кооперантите им Додели Компјутерска Опрема

By | 2012-06-16T04:12:21+00:00 16/06/2012|Млеко|

Битолската млекарница БиМилк на своите поголеми кооперанти фармери им додели компјутерска опрема која ќе ја инсталираат во своите фарми со што ќе им се овозможи поефикасен начин во работата при производството на млеко. На денешната средба со новинарите во Битола Златко Најдовски директор за суровина во БиМилк, посочи дека една од стратешките определби на млекарницата се здравите семејни фарми кои во наредниот период ќе бидат носител на производството на млеко. - Првата фаза со лактофризерите е в [...]

8 06, 2012

Есенва „Суташ“ Почнува со Производство

By | 2012-06-08T15:30:32+00:00 08/06/2012|Економија, Македонија, Млеко|

Есенва турската компанија „Суташ“ ќе почне производство на млеко и млечни производи во од неодамна преземените капацитети на „Сведмилк“. Се очекува првата година да се вработат повеќе од 100 лица во „Суташ“, а кога инвестициите ќе завршат, бројката ќе достигне 250. Мухарем Јилмаз: „Целта ни е да ги зголемиме пазарите во Македонија и во околните земји и да ја покачиме потрошувачката на млеко и млечни производи во регионот со иновациите, кои ние ќе ги претставиме за индустријата“, најави Мухарем Ј [...]